1. Podijelite smočnicu na osnovne zone
Kako bi vam hrana bila organizirana i kako bi smanjili vrijeme pripreme prvo identificirajte hranu i kategorije kuhanja koje vam odgovaraju (namirnice za kuhani objed, suha hrana, namirnice za pečenje kolača...). Zatim odredite zonu za svaku kategoriju i neka vam najbliže bude ona koju najčešće koristite.
POGLEDAJTE VIDEO:
2. Zona za spontanu zabavu
Najbolje organizirane smočnice 'predviđaju' vaše izvanredne situacije.
Napravite malu zonu za spontanu zabavu u kojoj će biti razne grickalice, čačkalice, slatkiši i plastični tanjuri.
Kada stignu nenajavljeni gosti, brzo ćete se snaći i imati nešto za ponuditi.
3. Namirnice za kolače
Neka vam namirnice koje trebate za pripremu kolača budu na jednom mjestu i pobrinite se da imate dobre spremnike za suhe sastojke.
4. 'Spremne' večere
Napravite zonu sa 'spremnim večerama' tako što ćete nabaviti nekoliko košara, a u svakoj će biti sve potrebne namirnice za pojedino jelo te recept, ako vam je potreban.
5. Konzerve
Odredite mjesto u smočnici na kojem će stajati sve konzerve i ostala hrana koja može dugo stajati. Grupirajte ih po tipu hrane (voće, povrće, gotova jela...).
6. Nejestivi proizvodi
Svaka smočnica treba imati i zonu u kojoj će stajati sve nejestive potrepštine poput ubrusa, plastičnih tanjura, vilica, žlica, noževa i sličnog.
7. Brzi doručak
U smočnici je praktično imati i zonu u kojoj ćete imati hranu koju možete brzo spraviti za doručak, poput žitnih pahuljica i sličnog.
8. Kuhinjski pribor
Kako vam velike stvari poput valjka za tijesto, vilice za roštilj i sličnog ne bi zauzimale prostor u kuhinji, njih također možete staviti u smočnicu te tako sačuvati dragocjen prostor u samoj kuhinji, piše BHG.