Kako se temperature spuštaju, mi sve više posežemo za toplijom i debljom odjećom, pijuckanjem vrućeg čaja i udobnosti toplog kreveta. Velika je vjerojatnost da ćemo sada više vremena provoditi u zatvorenom u odnosu na ljetno vrijeme. Zima je duga i hladna i nedostaje joj količina sunca koju smo upijali cijelo ljeto.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ovo ograničeno izlaganje sunčevoj svjetlosti može dovesti i do niže razine aktivnog vitamina D, koji pridonosi zdravom imunološkom sustavu i od velike je važnosti da ga unosite u svoj organizam.
Vitamin D je vitamin topiv u mastima koji je potreban za održavanje zdravih kostiju. Njegova je primarna funkcija apsorpcija kalcija i fosfora tijekom probave. Kalcij je mineral potreban za potporu zdravlju kostiju i pravilnu funkciju živaca i mišića.
Iako je sunčeva svjetlost najčešće povezana s izvorom vitamina D, njegovu razinu možemo povećati i prehranom, posebno kada sve više vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Vitamin D naziva se 'sunčanim vitaminom', jer se stvara u tijelu kada je vaša koža izložena UV zrakama - također se nalazi u dodacima prehrani i prirodno u određenoj hrani.
Ove namirnice bogate su vitaminom D i trebalo bi ih češće jesti:
1. Masna riba
Masna riba, uključujući losos, tunjevinu i sardine snažni su izvori vitamina D. Možete im dodati i začinsko bilje, jaje ili nasjeckano povrće.
2. Gljive
Gljive su još jedan dobar izvor vitamina D. Izvrsne su usitnjene u salati ili pirjane na maslinovom ulju kao prilog.
3. Jaja i sir
Žumanjci i sir daju manje količine vitamina D, ali bi bilo dobro uvrstiti ih u prehranu.
4. Žitarice
Neke uobičajene namirnice obogaćene su vitaminom D poput žitarica, biljnog mlijeka i jogurta, piše Real Simple.