Poznato je da povrće treba isprati prije nego što ga narežete, iako se možda čini čisto. Ali, koliko god vodili računa o higijeni, bilo koje lisnato povrće koje dolazi u pakiranju na kojem piše da je oprano i spremno za upotrebu ne bi se trebalo dodatno prati, kažu stručnjaci.
POGLEDAJTE VIDEO:
- Ponovno pranje kod kuće može povećati rizik da lisnato povrće pokupi bakterije iz sudopera, daski za rezanje, zdjela ili bilo kojih drugih kuhinjskih površina s kojima bi povrće moglo doći u kontakt tijekom pranja - kaže nutricionistkinja Neva Cochran.
Nitko ne voli ideju konzumacije kontaminirane hrane pripremljene u neurednoj kuhinji. Ipak, čak i najurednije kuhinje nisu dovoljno čiste poput prostora u kojima se priprema prethodno oprano zeleno povrće.
- Lisnato povrće u zapakiranim vrećicama na kojima piše “spremno za konzumaciju” je proizvedeno u tvornicama koje nadziru regulatorna tijela - govori Cochran.
Drugi stručnjaci kažu da su moderni procesi i tehnike omogućile da se lakše transportira lisnato povrće spremno za konzumaciju koje je sigurno za jelo.
- Prethodno oprano povrće tretira se mješavinom vode i sredstvom za dezinfekciju hrane poput vodikovog peroksida ili klora - tvrdi Randy Wrono, profesor na Sveučilištu Cornell.
Meso također ne biste trebali prati prije kuhanja
Prema Američkom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), pranje mesa, peradi i jaja također je loša ideja.
- Pranje sirovog mesa, piletine, puretine ili jaja može proširiti bakterije po vašem sudoperu i ostalim površinama u kuhinji - upozorava CDC i dodaje da ti mikrobi mogu prijeći na drugu hranu poput salata ili povrća i možete se zaraziti.
Američka služba za agrikulturu tvrdi da više nije potrebno ispirati meso zahvaljujući trenutnim komercijalnim načinima pranja, piše Bestlife.