To je to što me zanima!

Opasnosti u kući: Riža sadrži arsen, a sanitarije patogene

Niti meso s roštilja nije zdravo, tvrde stručnjaci Međunarodne agencije za istraživanje raka, jer ima velike koncentracije policikličkih aromatskih ugljikovodika koji su kancerogeni
Vidi originalni članak

Redovita konzumacija riže može dovesti do toksičnih nakupina u tijelu jer sadrži anorganski arsen, upozorava Zheng Zhou, magistar javnog zdravlja sa Sveučilišta Indiana u SAD-u. Proučio je razna istraživanja na tu temu, koliko je taj arsen topiv i spreman na apsorpciju kada se nađe u želucu.

Pregledao je 143 studije i otkrio da se u tijelo apsorbira čak između 73 i 88 posto. Prije nekoliko godina Consumer Reports proglasio je rižu otrovnom jer sadrži visoke razine arsena i pozvao roditelje da njome ne hrane svoju djecu, prenosi Daily Mail.

STRAŠNE ČINJENICE 11 opasnosti od puno sjedenja: Tijelo propada i postaje bolesno

Međutim, određene skupine ljudi pokazale su izuzetnu otpornost na arsen, uključujući jednu zajednicu u Čileu čiji vodni sustav je prepun te tvari.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Studije pokazuju da kuhanje riže u omjeru 6:1 pomaže u smanjivanju razine arsena. Također, kada je arsen u pitanju, bolje je jesti bijelu nego smeđu rižu.

Niti meso s roštilja nije zdravo, tvrde stručnjaci Međunarodne agencije za istraživanje raka, jer ima velike koncentracije policikličkih aromatskih ugljikovodika koji su kancerogeni.

Opasnost za zdravlje, upozoravaju istraživači, prijeti i u sanitarijama, posebno u slabije razvijenim zemljama. Na primjer, jedna od tih opasnosti je legionarska bolest. Opasna bakterija legionela u ljudsko tijelo ulazi udisanjem, može biti smrtonosna, a nalazi se na mjestima gdje ima ustajale vode.

PAZITE ŠTO STAVLJATE U USTA Plastične boce su leglo opasnih bakterija - čak i one višekratne

Ryan Julien, inženjer iz SAD-a napravio je istraživanje starosti sustava za vodu i odvodnju u domovima raznih ljudi. Zaključio je da dosta njih ima sustave stare po nekoliko desetljeća, a što su stariji - veći je rizik od prljavštine. To može biti plodno tlo za razvoj opasnih patogena.

Idi na 24sata

Komentari 47

  • 07.12.2018.

    naši stari su uzimali pancentu, čvarke, pomidore, mlade kapule, bocu vina i vode i otišli u polje raditi.. wc im je bio priroda a doma čistili sa puno manje sredstava za čišćenje nego što mi imamo danas.. žive i živjeli su zdravije nego mi

  • faithless 07.12.2018.

    Zato je Kinezima životni vijek 15godina i nema ih prirodnom staništu više od 2000

  • zinky 07.12.2018.

    Zato Filipinci i Kinezi izgledaju puno mlađe nego što jesu i zdraviji od svih nas a jedu rižu svaki dan po nekoliko puta

Komentiraj...
Vidi sve komentare