Crvene sočne rotkvice koje ste kupili na tržnici netom ubrane, u hladnjaku možete čuvati do sedam dana.
POGLEDAJTE VIDEO: Sve o rotkvici
Nakon toga postaju mekane i gorke. Stručnjaci savjetuju da uklonite listove jer oni uzrokuju stvaranje vlage koje uništava hranjive sastojke. Upravo su ti sastojci zaslužni za pozitivne učinke rotkvica na zdravlje.
Niska kalorijska vrijednost i velik udio vode u rotkvici posebno pomažu kod mršavljenja.
Pripremite ih sirove, kuhane ili pečene u pećnici. Preporučuju je kao namirnicu izbora ljudima sa čestim upalama sinusa i začepljenim nosom jer potiče izlučivanje sluzi.
Također, rotkvice potiču lučenje probavnih sokova i pražnjenje crijeva, čime su zaslužile visoko mjesto na listi namirnica koje blagotvorno utječu na probavu i omogućuju bržu eliminaciju toksina iz organizma. Usto, svježi sok rotkvice možete natrljati na mjesto uboda insekata jer smanjuje bol i otok.