Krumpir i dimljenaslanina - to nikako ne može biti loša kombinacija, posebno kada dani postaju sve hladniji, a tijelo žudi za dodatnim kalorijama kako bi se zagrijalo
Vidi originalni članak
Sastojci:
- 500 g krumpira
- 2 jaja
- 120 g brašna
- luk
- 150 g dimljene slanine
- sjeckani peršin
- žlica i 1/2 masti
- sol
- papar
preljev:
- žlica maslaca
- 1/2 žlice brašna
- 4 žlice mesnog temeljca
Priprema:
Skuhajte krumpir u ljusci, ogulite i još vrući pasirajte. Dodajte jaja, brašno i žlicu masti, pa umijesite polutvrdo tijesto. Slaninu sitno nasjeckajte, pa prepržite na preostaloj masti. Dodajte sitno sjeckani luk, sol i papar. Na radnoj pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto, izrežite na osam pravokutnika, pa na sredinu svakoga rasporedite nadjev od slanine i luka.
Zamotajte i oblikujte knedle. Kuhajte ih u većoj količini zavrele vode, oko 10 minuta, dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih šupljikavom žlicom. Na rastopljenom maslacu popržite kratko brašno, zalijte s temeljcem i prokuhajte glatki umak. Prelijte po knedlama i pospite peršinovim listom.