U rujnu dozrijevaju jabuke, šljive, kruške i dunje, pa prednost treba dati tome voću. Iznimno su korisne i mandarine, zbog C vitamina i zaštitne uloge za kardiovaskularni sustav
Vidi originalni članak
Zadnji dani ljeta i početak jeseni nose nam nešto niže temperature zraka i manje vremena koje provodimo vani, pod sunčevim svjetlom i na svježem zraku. Vraćamo se opet tome da po osam i više sati na dan provodimo za računalom, u zagušljivom uredu, što može dovesti do pada raspoloženja, prvih znakova umora, a kad padnu temperature i prvih prehlada. Nasreću, upravo u ovo vrijeme dozrijeva najviše zdravog voća i povrća, koje je odlična osnova za jačanje imuniteta i obrambenih snaga organizma, prije nego što nastupi zima i navale respiratorne bolesti. Zato što prije obogatite svoje tanjure šarenim bojama, savjetuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, u sklopu projekta “Živjeti zdravo”.