To je to što me zanima!

Odresci na roštilju: Isprobajte recepte koji će sve oduševiti

Donosimo vam super recepte koji su jednostavni i može ih napraviti baš svatko. Isprobajte marinirane goveđe odreske, mirisni file, ramstek sa sirom...
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Začini i smoothieji: Ubrzavaju metabolizam i jako su hranjivi

Teletina u umaku

Sastojci: 4 teleća odreska, stručak peršina, 1/2 žlice mljevene crvene paprike, 2 lovorova lista, 6 češnjeva češnjaka, dl vinskog octa, 1 i 1/2 žličice origana, dl maslinova ulja, sol, 1/2 žličice papra 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Priprema: Za umak pomiješajte peršin, papriku, lovor, vinski ocat, češnjak, origano, ulje, papar i sol te sve miksajte dok se sastojci ne sjedine. Pripremljeni umak u zatvorenoj posudi u hladnjaku možete čuvati do šest mjeseci. Pecite odrezak na roštilju na jakoj vatri dok ne dostigne željeni stupanj pečenosti. Zatim ga posolite i ostavite da odstoji desetak minuta. Svaki odrezak prelijte žličicom, dvije umaka te poslužite. 

Odresci sa šalšom

Sastojci: krastavac, rajčica, ljubičasti luk, 1/2 paprike, 4 nemasna goveđa odreska (svaki po 150 g), 2 žlice mljevene čili papričice, 1/2 žličice sušene majčine dušice, 1/4 žličice kajenske paprike, ulje

RECEPTI I TRIKOVI Trik za savršeno sočni roštilj: Kako se radi najbolja marinada

Priprema: Pomiješajte narezani krastavac, luk, papriku nasjeckanu na kockice i rajčicu. Posebno pomiješajte ulje, čili, majčinu dušicu i kajensku papriku. Polovicu dodajte povrću, a ostalo sačuvajte. Pirjajte povrće na laganoj vatri. Odreske s obiju strana premažite preostalom marinadom. Pecite na izravnoj vatri, okrenite te pecite od četiri do šest minuta često premazujući. Poslužite sa šalšom.

Marinirani odresci

Sastojci: 4 goveđa odreska, sol, papar; marinada: 100 ml maslinova ulja,  100 ml crnog vina, 3 češnja češnjaka, limunova kora, grančica ružmarina;  prilog: cherry rajčice, paprika, rikula

Priprema: Odreske posolite i popaprite. Pripremite marinadu. Pomiješajte maslinovo ulje, crno vino, zgnječeni češnjak, limunovu koru i ružmarin. Prelijte meso marinadom, a dio ostavite sa strane. Neka se meso marinira nekoliko sati. Stavite meso na roštilj te, kad sok počne izlaziti na površinu i postane proziran, okrenite meso pa pecite do kraja premazujući ga cijelo vrijeme ostatkom marinade. Poslužite odreske uz salatu od pečenih paprika, cherry rajčica i rikule prelivenih s malo maslinova ulja i limunova soka.

Vratina s povrćem

Sastojci: 800 g vratine; marinada: 200 ml piva, 2 žlice senfa, 5 zgnječenih bobica borovice, češanj češnjaka, žlica limunova soka, žličica meda

STO LJUDI, STO ČUDI Ludi načini roštiljanja: Pogledajte Meksiko i Havaje!

Priprema: Pomiješajte sve sastojke za marinadu. Narežite meso na odreske jednake veličine. Marinirajte meso najmanje tri sata. Izvadite ga iz marinade i pecite na zagrijanom roštilju neprestano premazujući marinadom.

Mirisni file

Sastojci: 4 žličice maslaca, 5 češnjeva češnjaka, šalica svježeg ružmarina ili majčine dušice, sol, papar, 500 g pilećih fileta, ulje

Priprema: Izmiješajte maslac, češnjak, začinsko bilje, dvije žlice soli i dvije žlice papra. Premažite piletinu marinadom te ostavite da odstoji u hladnjaku četiri sata ili preko noći. Izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije pečenja. Premažite rešetku uljem. Ispecite meso premazujući marinadom.

Ramstek sa sirom

Sastojci: 4 ramsteka (po 200 g), 2 žlice ulja od kikirikija, 100 g blagog sira s plemenitom plijesni, 100 g punomasnoga svježeg sira, 4 žlice kiselog vrhnja, 2-3 žlice mlijeka, češanj češnjaka, sol, papar, mljeveni piment

Priprema: Odreske zarežite po rubovima da se pri pečenju ne skupe. Natrljajte ih uljem od kikirikija, umotajte u foliju i stavite u hladnjak. Za umak stavite sir u zdjelu i zgnječite ga vilicom. Dodajte svježi sir i kiselo vrhnje te miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu, a prema potrebi, ulijte i malo mlijeka. Zgnječite češnjak i dodajte u umak. Začinite solju, paprom i pimentom. Stavite na hladno. Odreske i umak izvadite iz hladnjaka. Ispecite meso te poslužite s umakom od sira.

Juneći file

Sastojci: 800 g junećeg filea, 4 žlice senfa, ulje, limunov sok, češnjak u prahu

Priprema: Juneći file očistite od masnoće i žilica. Premažite senfom, prelijte uljem, dodajte limunov sok i češnjak u prahu pa stavite u poklopljenu posudu i ostavite u hladnjaku preko noći. Narežite na debele odreske i pecite na roštilju sa svake strane oko tri minute. Izvadite na tanjur i ostavite poklopljeno oko deset minuta.

Sočni odresci

Sastojci: 700 g svinjskog odreska od buta, boca tamnog piva, po 2 žličice origana, kumina, mljevene ljute paprike, 1/3 šalice Worcestershirea, malo soli, 3 češnja češnjaka, šalica cherry rajčica, žlica limunova soka, mladi luk, feferon 

Priprema: U manjoj posudi izmiješajte origano, kumin, mljevenu ljutu papriku i sol. Tom mješavinom natrljajte meso s obiju strana. Dodajte zgnječeni češnjak, zalijte pivom i Worcestershireom. Ostavite da odstoji barem četiri sata. Za umak u posudi dobro izmiješajte nasjeckane rajčice, limunov sok, nasjeckani feferon i mladi luk. Začinite solju i paprom prema ukusu. Na roštilju na srednje jakoj vatri ispecite odreske s obiju strana. Kad je meso pečeno, ostavite ga sa strane da malo odstoji. Poslužite uz umak.

Odrezak s rajčicama

Sastojci: 2 žličice maslinova ulja, 2 zgnječena češnja češnjaka, 4 kolutića ljubičastog luka, 4 velika klobuka gljiva, 2 goveđa odreska, sol, papar, 3 zrele rajčice, vlasac ili peršin

Priprema: Na tavi propržite češnjak pa s uljem premjestite u zdjelu. Luk i gljive premažite uljem te pržite dvije minute sa svake strane. Gljive narežite na tanke ploške i pomiješajte s lukom. Odreske narežite na tri dijela, posušite, popaprite i pouljite. Pržite četiri minute na roštilju pa okrenite. Svaku rajčicu narežite na šest ploški pa odreske ukrasite rajčicama i lukom.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Možete ih napraviti i kod kuće: Domaći recept za McNuggets

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 21.04.2020.

    Sve mi se sviđa živim na Krku recite mi gdje da kupim dobro meso bio bi zahvalan.

Komentiraj...
Vidi sve komentare