Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Začini i smoothieji: Ubrzavaju metabolizam i jako su hranjivi
Teletina u umaku
Sastojci: 4 teleća odreska, stručak peršina, 1/2 žlice mljevene crvene paprike, 2 lovorova lista, 6 češnjeva češnjaka, dl vinskog octa, 1 i 1/2 žličice origana, dl maslinova ulja, sol, 1/2 žličice papra
POGLEDAJTE VIDEO:
Priprema: Za umak pomiješajte peršin, papriku, lovor, vinski ocat, češnjak, origano, ulje, papar i sol te sve miksajte dok se sastojci ne sjedine. Pripremljeni umak u zatvorenoj posudi u hladnjaku možete čuvati do šest mjeseci. Pecite odrezak na roštilju na jakoj vatri dok ne dostigne željeni stupanj pečenosti. Zatim ga posolite i ostavite da odstoji desetak minuta. Svaki odrezak prelijte žličicom, dvije umaka te poslužite.
Odresci sa šalšom
Sastojci: krastavac, rajčica, ljubičasti luk, 1/2 paprike, 4 nemasna goveđa odreska (svaki po 150 g), 2 žlice mljevene čili papričice, 1/2 žličice sušene majčine dušice, 1/4 žličice kajenske paprike, ulje
Priprema: Pomiješajte narezani krastavac, luk, papriku nasjeckanu na kockice i rajčicu. Posebno pomiješajte ulje, čili, majčinu dušicu i kajensku papriku. Polovicu dodajte povrću, a ostalo sačuvajte. Pirjajte povrće na laganoj vatri. Odreske s obiju strana premažite preostalom marinadom. Pecite na izravnoj vatri, okrenite te pecite od četiri do šest minuta često premazujući. Poslužite sa šalšom.
Marinirani odresci
Sastojci: 4 goveđa odreska, sol, papar; marinada: 100 ml maslinova ulja, 100 ml crnog vina, 3 češnja češnjaka, limunova kora, grančica ružmarina; prilog: cherry rajčice, paprika, rikula
Priprema: Odreske posolite i popaprite. Pripremite marinadu. Pomiješajte maslinovo ulje, crno vino, zgnječeni češnjak, limunovu koru i ružmarin. Prelijte meso marinadom, a dio ostavite sa strane. Neka se meso marinira nekoliko sati. Stavite meso na roštilj te, kad sok počne izlaziti na površinu i postane proziran, okrenite meso pa pecite do kraja premazujući ga cijelo vrijeme ostatkom marinade. Poslužite odreske uz salatu od pečenih paprika, cherry rajčica i rikule prelivenih s malo maslinova ulja i limunova soka.
Vratina s povrćem
Sastojci: 800 g vratine; marinada: 200 ml piva, 2 žlice senfa, 5 zgnječenih bobica borovice, češanj češnjaka, žlica limunova soka, žličica meda
Priprema: Pomiješajte sve sastojke za marinadu. Narežite meso na odreske jednake veličine. Marinirajte meso najmanje tri sata. Izvadite ga iz marinade i pecite na zagrijanom roštilju neprestano premazujući marinadom.
Mirisni file
Sastojci: 4 žličice maslaca, 5 češnjeva češnjaka, šalica svježeg ružmarina ili majčine dušice, sol, papar, 500 g pilećih fileta, ulje
Priprema: Izmiješajte maslac, češnjak, začinsko bilje, dvije žlice soli i dvije žlice papra. Premažite piletinu marinadom te ostavite da odstoji u hladnjaku četiri sata ili preko noći. Izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije pečenja. Premažite rešetku uljem. Ispecite meso premazujući marinadom.
Ramstek sa sirom
Sastojci: 4 ramsteka (po 200 g), 2 žlice ulja od kikirikija, 100 g blagog sira s plemenitom plijesni, 100 g punomasnoga svježeg sira, 4 žlice kiselog vrhnja, 2-3 žlice mlijeka, češanj češnjaka, sol, papar, mljeveni piment
Priprema: Odreske zarežite po rubovima da se pri pečenju ne skupe. Natrljajte ih uljem od kikirikija, umotajte u foliju i stavite u hladnjak. Za umak stavite sir u zdjelu i zgnječite ga vilicom. Dodajte svježi sir i kiselo vrhnje te miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu, a prema potrebi, ulijte i malo mlijeka. Zgnječite češnjak i dodajte u umak. Začinite solju, paprom i pimentom. Stavite na hladno. Odreske i umak izvadite iz hladnjaka. Ispecite meso te poslužite s umakom od sira.
Juneći file
Sastojci: 800 g junećeg filea, 4 žlice senfa, ulje, limunov sok, češnjak u prahu
Priprema: Juneći file očistite od masnoće i žilica. Premažite senfom, prelijte uljem, dodajte limunov sok i češnjak u prahu pa stavite u poklopljenu posudu i ostavite u hladnjaku preko noći. Narežite na debele odreske i pecite na roštilju sa svake strane oko tri minute. Izvadite na tanjur i ostavite poklopljeno oko deset minuta.
Sočni odresci
Sastojci: 700 g svinjskog odreska od buta, boca tamnog piva, po 2 žličice origana, kumina, mljevene ljute paprike, 1/3 šalice Worcestershirea, malo soli, 3 češnja češnjaka, šalica cherry rajčica, žlica limunova soka, mladi luk, feferon
Priprema: U manjoj posudi izmiješajte origano, kumin, mljevenu ljutu papriku i sol. Tom mješavinom natrljajte meso s obiju strana. Dodajte zgnječeni češnjak, zalijte pivom i Worcestershireom. Ostavite da odstoji barem četiri sata. Za umak u posudi dobro izmiješajte nasjeckane rajčice, limunov sok, nasjeckani feferon i mladi luk. Začinite solju i paprom prema ukusu. Na roštilju na srednje jakoj vatri ispecite odreske s obiju strana. Kad je meso pečeno, ostavite ga sa strane da malo odstoji. Poslužite uz umak.
Odrezak s rajčicama
Sastojci: 2 žličice maslinova ulja, 2 zgnječena češnja češnjaka, 4 kolutića ljubičastog luka, 4 velika klobuka gljiva, 2 goveđa odreska, sol, papar, 3 zrele rajčice, vlasac ili peršin
Priprema: Na tavi propržite češnjak pa s uljem premjestite u zdjelu. Luk i gljive premažite uljem te pržite dvije minute sa svake strane. Gljive narežite na tanke ploške i pomiješajte s lukom. Odreske narežite na tri dijela, posušite, popaprite i pouljite. Pržite četiri minute na roštilju pa okrenite. Svaku rajčicu narežite na šest ploški pa odreske ukrasite rajčicama i lukom.
Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Možete ih napraviti i kod kuće: Domaći recept za McNuggets
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin: