Dodavanje prstohvata šećera u umak od rajčice je tradicionalni trik da bi se potakli prirodni šećeri koje rajčica inače sadržava, kako bi ublažili prirodnu kiselost rajčice. Kako piše Daily meal, mnogi kažu da je pronalaženje ravnoteže tih okusa glavna tajna savršenog okusa umaka.
POGLEDAJTE VIDEO: Neobični umaci za sendviče
No, treba reći da je to previše pojednostavljen pristup receptu, jer rajčice imaju mnogo toga u sastavu što može dati posebnu notu okusu. Ti različiti spojevi određuju mnogo više od toga hoće li umak biti kiseo ili slatkastog okusa, što se odnosi i na konzervirane rajčice. Tako se mnogi kuhari kunu u talijanske rajčice koje se konzerviraju pod brendom 'San Marzano'.
One su posebno slatkastog okusa i daju bogat okus gustim umacima. No, ako vam nisu dostupne baš te, može li se sa svakom konzervom postići sličan okus?
Snižavanje razine kiselosti je zapravo jednostavno: Rajčici treba dodati prstohvat sode bikarbone, koja ima alkalni karakter, pa ublažava kiselinu. No, budite oprezni s količinom, jer previše sode bikarbone pokvarit će okus umaka. Najbolje je zagrabiti je na vrh žličice, promiješati, pa kušati umak i onda dodavati po potrebi.
Još neki trikovi za ukusniji umak od rajčice
1. Izbjegnite gorčinu
Gorki okus povezan je s predugim kuhanjem začina. Svježe bilje treba dodati na samom kraju kuhanja, u protivnom će se raspršiti hlapljivi okusi koje želite, a ostati gorak okus. Sa suhim biljem rizik za to je manji, no veće su šanse da ćete pretjerati.
2. Dodaci kao finese
Mrkva umaku od rajčice dodaju suptilnu slatkoću, koja je složenija od običnog šećera. Dodavanje crvenog ili bijelog vina donosi slojeviti okus, dodavanje Bouillona može izgledati čudno, ali dodaju ih u gotovo svim restoranima da pojačaju okus. Malo Worcestershirea može učiniti istu stvar.
3. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje obogaćuje okus umaka od rajčice
Velika količina maslinovog ulja zaokružit će okus umaka. Ako ste pretjerali pa masnoća pliva na vrhu, dodajte vodu u kojoj se kuhala tjestenina, u kojoj ima škroba, pa će se masnoća emulgirati. Pomaže i miješanje žličice hladnog maslaca u umak neposredno prije posluživanja.