Torta od datulja može se poslužiti kao desert za svaki dan, ili iznenadite ukućane pripremajući je za posebne prilike. Svi su sastojci zdravi i hranjivi, a ne sadrži bijelo brašno kao ni šećer.
POGLEDAJTE VIDEO: Dodajte ovaj sastojak u juhu i bit će ukusnija
Torta od datulja
Sastojci:
- 100 g pirovog brašna
- 100 g zobenog brašna
- 2 jaja
- 1 aroma vanilije
- 2 žlice sirupa od datulja
- korica jednog limuna
- 1 prašak za pecivo
- 1, 5 dcl bademovog mlijeka
- 2 dcl bademovog mlijeka
- 250 g quarka
- 3 žlice ricotte za dekoraciju
- 4 kockice čokolade sa 85 posto kakaa
- 10 svježih datulja
Postupak:
Izmiksajte bjelanjke u snijeg. Žumanjke izmiksajte sa mlijekom, brašnom, praškom za pecivo, aromom vanilije, koricom limuna i sirupom od datulja. Pjenjačom nježno umiješajte snijeg i smjesu prelijte u okrugli kalup za tortu od 20 centimetara koji ste prethodno obložili masnim papirom.
Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih, a provjeriti čačkalicom kada je biskvit gotov. Ako je čačkalica suha, biskvit ohladite.
Datulje izmiksajte sa mlijekom u smjesu te pomiješajte sa quarkom i ohladite. Ohlađeni biskvit prerežite po pola i punite smjesom sa datuljama. Čokoladu na minutu stavite u mikrovalnu pećnicu da se otopi te kistom premažite vrh torte. Stranice premažite ricottom, a prije posluživanja dobro ohladite.