Uživanje u svježim i suhim smokvama preporučljivo je onima koji pate od povišenoga kolesterola jer ovo voće obiluje vlaknima. Sadrži više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća - osobito je bogata pektinom, topivim vlaknom koje može sniziti razine kolesterola u krvi.
POGLEDAJTE VIDEO:
Delicije koje možete napraviti sa smokvama:
Ljekoviti kolačići
Potrebno je 50 g suhih smokava, 100 g suhih šljiva i 100 g sene. Smokve i suhe šljive samljeti što sitnije. Umiješati senu i oblikovati kolačiće od po jedne žličice smjese i držati u hladnjaku. Ovi kolačići odlična su pomoć protiv zatvora - djeci je dovoljan jedan kolačić na dan, a odraslima dva tijekom dana. Kolačići se jedu polako, uz malo čaja od kima ili komorača.
Marmelada
Potrebno vam je 5 kg smokava i 1 kg šećera. Smokve oprati i oguliti. Zgnječiti ih u posudi i po želji odvojiti sok od sitnih sjemenki, procijediti ili propasirati. Dobiveni sok smokve staviti na vatru i, kad zakuha, dodati šećer. Kuhati miješajući dok se ne dobije željena gustoća. Još vruću marmeladu uliti u pripremljene staklenke i staviti ih u malo zagrijanu pećnicu da se napravi tanka kora. Zatvoriti.
Vino od smokve
Kilogram suhih i mekših smokava te deset bobica kleke stavite u drvenu ili plastičnu bačvicu i zalijte s 10 litara vode. Bačvicu, pokrivenu lanenom krpom i drvenim poklopcem, stavite na toplije mjesto i ostavite da odstoji deset dana. Nakon fermentacije tekućinu (smokvino vino) procijedite i ulijte u litrene boce, dobro začepite i koristite poslije tjedan dana. Smokvino vino najbolje je napraviti tijekom ljeta i piti (ohlađeno u hladnjaku) kao izvrsno osvježavajuće piće.
Smokve u rakiji
Uzmite kilogram zdravih i zrelih (svježih) smokava. Škarama odrežite peteljke i poredajte ih u staklenku za konzerviranje povrća. Zatim preko smokava prelijte litru lozovače, bocu prekrijte gustom lanenom krpom i ostavite da odstoji dva tjedna na toplome mjestu. Nakon dva tjedna uzmite pola kilograma šećera i rastopite ga s malo vode. Rastopljenom šećeru dodajte iz smokava ocijeđenu rakiju. Miješajte sadržaj dok se šećer potpuno ne otopi pa ga prelijte preko smokava i hermetički zatvorite. Poslije tjedan dana rakiju (izvrstan liker) možete piti, a možete jesti i smokve. Pripazite, i oni opijaju kao i svaki drugi alkohol.
Domaći liker
Kilogram svježih smokvi poslažite u staklenku. Prelijte ih litrom lozovače, zatvorite lanenom krpom i ostavite dva tjedna na toplom. Rastopite pola kilograma šećera s malo vode i u to dodajte iz smokava ocijeđenu rakiju. Dobro promiješajte, prelijte preko smokava i hermetički zatvorite. Nakon tjedan dana liker će biti spreman za piće.
U maslinovom ulju
Do 30 komada suhih smokava složite u teglu, a onda do vrha nalijte maslinovo ulje. Zatvorite i čuvajte mjesec dana. Smokve će upiti maslinovo ulje, a nakon toga se jede po jedna smokva prije svakog obroka. Ovaj recept može pomoći kod problema sa želucem, hemoroida, zatvora, povišenog kolesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.
Čaj od listova
Lišće smokve liječi bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki tlak, kožne probleme, čireve te ublažava simptome dijabetesa. Stoga se može pripremati kao čaj - dvije žličice listova smokve prelijte šalicom vrele vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procijedite. Popijte jednu šalicu svako jutro, najbolje uz doručak.
Desert
Za poširanje smokvi stavite ih u posudu i prelijte vinom ili prošekom. Po želji dodajte malo cimeta, meda, vanilije ili limuna. Zakipite tekućinu, smanjite temperaturu, pokrijte posudu i na laganoj vatri kuhajte još 15 minuta dok smokve ne omekšaju.Smokve prebacite u posudu za posluživanje, a tekućinu još ukuhajte dok ne bude gusta i prelijte preko poširanih smokvi.
Smokvenjak
Sameljite pola kilograma kvalitetnih suhih smokava, dodajte im krupno rezanih i poprženih 10 dekagrama badema i malo rakije (viskija ili ruma) tako da možete lakše izmijesiti priređenu masu. Dobivena smjesa oblikuje se u okrugle pogačice i suši u pećnici zagrijanoj na nižu temperaturu. Kad se smokvenjak osuši, odozgo na njega stavite grančicu komorača i zavijte u masni papir ili alufoliju te čuvajte na hladnom.
Osim za jelo, smokve su dobre i u službi ljepote.
Piling za lice
Kako biste napravili domaći piling za lice i tijelo, pomiješajte žlicu šećera, dvije žlice svježe cijeđenog narančina soka i jednu vilicom izgnječenu svježu smokvu. Dodajte nekoliko kapi maslinova ulja i koristite piling jednom na tjedan. Enzimi iz smokve uklonit će mrtve stanice, a šećer nježno ispolirati kožu.