Kajmak je kremasti mliječni proizvod koji se tradicionalno priprema u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Turskoj te na Bliskom istoku, u Aziji, Iranu, Afganistanu i Indiji.
Na istoku se priprema od mlijeka bivola, a drugdje od kravljeg mlijeka. Po tradicionalnoj recepturi, mlijeko se pusti da sporo zavrije pa na laganoj vatri vrije oko dva sata. Potom se uklanja vrhnje, ostavi da se ohladi i lagano fermentira nekoliko sati ili dana. Po trajanju fermentacije razlikujemo mladi i stari kajmak. Onaj stariji je nešto oštrijeg okusa od mladog i žućkastije boje.
POGLEDAJTE VIDEO: Banka humanog mlijeka u Zagrebu
Od proizvoda koje smo analizirali, kajmaci President, K Plus i Spar su mladi. Na deklaracijama Meggle, Veronika, Pilos i Euromilk kajmaka piše da imaju maslac, što je u biti vrhnje.
Kako bi se maslac “razblažio”, dodani su mu svježi sir i mlijeko. Upravo zbog činjenice da je kajmak na bazi fermentiranog vrhnja, razlikuje se od svježeg sira koji se dobiva fermentacijom mlijeka. Kajmak je sličan kiselom vrhnju, koje se isto dobiva fermentacijom, ali kiselo vrhnje obično ima manje mliječne masti pa se razlikuje po konzistenciji. Budući da je na bazi vrhnja, kremaste je konzistencije i blagog okusa pa odlično ide uz meso s roštilja.
Isto zbog vrhnja, kajmak obiluje mliječnom masti pa tako u suhoj tvari sadrži između 70 i 80 posto mliječne masti. Ova mast obiluje zasićenim masnim kiselinama koje u prekomjernim količinama mogu štetiti zdravlju srca i krvnih žila pa ih ne bismo trebali prečesto jesti. Od kajmaka koje smo analizirali, najmanje masti imaju mladi kajmaci K Plus i Spar, dok je najviše ima Meggle. Upravo zbog mliječne masti kajmaci obiluju kalorijama i na 100 grama imaju od 343 do 514 kalorija.
Kajmaci su vrlo jednostavnog sastava, pa je i ovima koje smo analizirali dodana samo kuhinjska sol kako bi se poboljšao okus, ali i kao konzervans. Svi kajmaci, osim Euromilk, imaju umjerene količine soli. Najmanje soli je u President 0,8 grama, dok je najviše ima u Euromilk kajmaku - 1,7 grama na 100 grama. Dnevno ne bismo trebali konzumirati više od pet grama soli jer prekomjerna konzumacija može dovesti do razvoja povišenog krvnog tlaka.
Jesti ga samo povremeno
Zbog količine soli i mliječne masti, pa tako i kalorija, trebali bismo ga jesti povremeno, samo onih dana kad uživamo u roštilju. Nakon što kajmak otvorimo, trebali bismo ga čuvati u hladnjaku i potrošiti u roku od nekoliko dana.