To je to što me zanima!

Od ostataka povrća, kostiju i mesa napravite temeljac, a potom ga dodajte u razna jela

Za variva, gulaše i umake bolji su mesni temeljci, dok povrtni rižoto podlijevajte blažim, povrtnim ili pilećim. Pileći temeljac najbolji je za mesna rižota, složence od tijesta i krumpira...
Vidi originalni članak

Ne isplati se davati novac na gotove temeljce kad kod kuće možete napraviti zdraviju i jeftiniju verziju. Tijekom tjedna sakupljajte ostatke od povrća koje biste inače bacili u biootpad.

POGLEDAJTE VIDEO Savjeti za uštedu: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kore od luka, mrkve, krumpira, paprike i ostalog povrća, umjesto da bacite - pospremite u posebnu vrećicu i zamrznite. Možete staviti i masnoću od mesa, kožu ili kosti. Na kraju tjedna, kad ste sakupili dovoljno “materijala”, sve sastojke stavite kuhati u veliki lonac.

SAVJETI ZA UŠTEDU Umjesto da perete tanjur po tanjur, napunite sudoper vodom i operite sve posuđe pa isperite

Ako želite koncentriraniji temeljac, kuhajte i više od pet sati te uklonite pjenu na početku. Nakon kuhanja ga ohladite, prelijte u staklene bočice i držite u hladnjaku, a možete ga i zamrznuti. 

Ostatke kostiju za temeljac najprije ispecite

Da biste napravili mesni temeljac u lonac ubacite raznolike kosti, meso, hrskavicu, kožu, povrće... Potom to kuhajte dugo i polako, ovisno o tome koliko jak temeljac želite. Blaži je bolji za juhe, a koncentriraniji za variva. 

- Ključni korak je da se tekućina u kojoj se to kuha smanjiti za pola kako biste stvorili bogatu, koncentriranu bazu za variva. Ostavite više tekućine ako radite juhu ili temeljac za juhu - savjetuje chef Philippe Corbet iz iLulu Kitchen & Bara' u New Yorku.

Kosti i ostatke mesa najprije blanširajte pa ih zapecite u pećnici, chefovi na taj način pripremaju smeđi temeljac. Na kraju dodajte u protvan malo vode kako bi se svi dijelovi mesa lakše odvojili pa to sve ubacite u lonac. Ovakav način pripreme bolji je izbor za variva, ne toliko za juhe.

Imajte na umu da se kosti i ostaci mesa za varivo ne moraju u pećnici ispeći do kraja već samo dobro zapeći na visokoj temperaturi tako da se boja na površini namirnica promijeni. Mnogi chefovi koriste ovu metodu.

SAVJETI ZA UŠTEDU Kruh zamotajte s komadom celera, tako će dulje biti svježiji

Ispecite i povrće prije pripreme temeljca, u posebnom omjeru.

- Mješavina od 50 posto luka, 25 posto mrkve i jednako toliko celera je temelj. Ove tri vrste povrća daju čaroliju, no potrebno ih je malo zapeći kako bi se okusi u potpunosti otključali - objašnjava chefica Erica Belk iz restorana 'Frozen Sin Truck on Long Island'.

Kaže da se šećeri u luku i mrkvi karameliziraju i postaju sve slađi dok dobivaju dubinu okusa.

Za variva, gulaše i umake bolji su mesni temeljci, dok povrtni rižoto podlijevajte blažim, povrtnim ili pilećim temeljcem, Također, pileći temeljac odličan je za mesna rižota, složence od tijesta i krumpira, povrtne krem-juhe, a teleći temeljac je savršen za umake.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare