Uz slatkastu aromu juhe od muškatne ili manje bundeve hokaido odlično pristaje cimet, klinčić ili anis, a napravi li se gušće i doda li se porto, u trenu je gotov slastan nadjev za pečenja. U pečenoj i očišćenoj bundevi poslužuju se juhe, variva i umaci. Sačuvajte tikvu za kraj. Bučnice se pripremaju na slane, ali i slatke načine - čvrsto bijelo meso odlično je pirjano ili nadjeveno mljevenim mesom.
Kremasti umak
Sastojci: 600 g bundeve, ljutika, 20 g maslaca, 100 ml bijelog vina, 2 žlice porta, 250 ml temeljca od povrća,
Priprema: Očistite bundevu, a meso narežite na sitne kockice. Očistite i sitno narežite ljutiku, stavite je u posudu za kuhanje i popržite na maslacu. Pospite curryjem te začinite solju i paprom. Ne zagrijavajte jako da začin ne izgori. Nalijte vino, porto i temeljac. Ostavite da se ukuha polovina tekućine pa dodajte vrhnje. Izmiksajte kuhanu bundevu, propasirajte i začinite tučenim vrhnjem. Poslužite uz rižu i valjuške, morske plodove te perad.
Zlatni jesenski kolač
Sastojci: 800 g muškata ili bundeve hokaido, 125 ml juhe, 100 g krumpira, 150 g gaude, 40 g mrvica, 2 jaja, žlica brašna
Priprema: Narežite meso bundeve na kocke. Kuhajte ih u juhi 15 min da omekšaju. Maknite posudu sa štednjaka i ohladite. Zagrijte pećnicu na 200 C i premažite maslacem oblik za pečenje. Narežite krumpir i naribajte sir. U posudu stavite krumpir, gaudu, parmezan, krušne mrvice, maslinovo ulje i bundevu s juhom pa izmiksajte. Izmiješajte jaja s brašnom i umiješajte u masu od bundeve te začinite. Pecite kolač oko 35 minuta.
Aromatično pečenje
Sastojci: 1,4 kg piletine, luk, cimet, 450 g slatkoga krumpira, 450 g bundeve, 150 g suhih šljiva, 280 ml temeljca
Priprema: U velikoj vatrostalnoj posudi zagrijte ulje i dobro propirjajte komade piletine. Umiješajte luk i dva prutića cimeta te pirjajte deset minuta. Posolite i popaprite, umiješajte češnjak, slatki krumpir i bundevu pa pustite da zakuha. Smanjite vatru, poklopite i ostavite neka se krčka 45 minuta. Umiješajte suhe šljive i kuhajte još pet minuta dok ne omekšaju. Na pladanj stavite pirjanu piletinu, ukrasite peršinom i poslužite.
Bučnica
Sastojci: Tijesto: 50 dag brašna, jaje, 3 žličice ulja, žličica soli, 10 dag maslaca, nadjev: 50 dag svježeg sira, 30 dag naribane buče (tikve), 2 dl kiselog vrhnja, 3 jaja, 4 žlice krupice
Priprema: Posolite naribanu buču i ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata do 45 minuta. Ocijedite buču i pomiješajte sa svježim kravljim sirom, kiselim vrhnjem, jajima i kukuruznom krupicom. Posolite i dobro izmiješajte. Zatim umijesite tijesto - u prosijano brašno dodajte jaja, suncokretovo ulje i sol. Umijesite s vodom. Zatim razvaljajte tijesto u tanku plohu. Nadjenite tijesto i savijte ga. Bučnicu položite u lim za pečenje premazan maslacem. Posipajte s nekoliko listića maslaca i pecite deset minuta u pećnici na 180C. Izvadite bučnicu i prelijte je mješavinom od 2 dl vrhnja i jaja. Zapecite u pećnici sve dok ne dobije boju. Izrežite je i poslužite toplo.