I prije nego što su se počele uzgajati plantažno, kupine su bile ljetno voće u kojem je svatko mogao uživati. Grmovi tih bobica iz porodice ruža rastu divlje po cijeloj Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Njihova je dostupnost urodila time da se od antike uživa u kolačima, sirupima i džemovima od tog voća. No kupine su najpoznatije po vinu koje se radi od njih, a jedan je od najraširenijih narodnih lijekova za anemiju. No osim što sadrže željezo, kalij i kalcij, bogate su vitaminima C i A te antioksidansima, zbog čega ih nazivaju supervoćem. Mogu se smatrati i lijekom jer sprečavaju bolesti. Dobro podnose zamrzavanje pa u njima uživajte cijele godine.
Džem od kupina
Kilogram oprana i osušena voća stavite u posudu s pola kilograma šećera. Slažite red voća pa red šećera. Kad odstoji nekoliko sati, dodajte dvije kriške limuna i kuhajte 20-ak minuta, uz skupljanje pjene po vrhu. Napunite vruće staklenke.
Sirup od kupina
Sastojci: 3 kilograma kupina, 1 i 1/2 kilograma šećera, 4 limuna, 900 ml vode
Priprema: Voće usitnite mikserom. U kipuću vodu dodajte šećer i kuhajte dok ne dobijete šećerni sirup. Kad je dovoljno gust, prelijte ga vrućeg preko usitnjenih kupina. Dodajte limunov sok i ostavite da odstoji nekoliko sati. Tad propasirajte, a dobiveni sirup zagrijte do 75 Celzijevih stupnjeva i odmah ulijte u vrele sterilizirane boce te začepite gumenim čepom.
Kupinovo vino
Sastojci: 5 kilograma Kupina, 1 i 1/2 kilograma šećera
Priprema: Oprane i osušene bobice stavite u veću posudu, dobro zgnječite rukama i dodajte šećer. Posudu prekrijte gazom i ostavite na hladnom tjedan dana. Nakon toga vino procijedite kroz gazu i opet ostavite tjedan dana na hladnom. Ponovno procijedite vino od taloga i pretočite u boce. Boce samo pokrijte gazom. Čuvajte na hladnome mjestu, a nakon mjesec dana možete staviti plutene čepove.
Domaći liker od kupina
Sastojci: kilogram kupina, 1/2 kilograma šećera, litra rakije
Priprema: Kupine operite i osušite na upijajućem papiru. Pomiješajte ih sa šećerom i stavite u staklenke širokoga grla od oko dvije litre. Zalijte ih rakijom. Staklenku dobro zatvorite i ostavite da stoji na suncu od pet do šest tjedana. Boce povremeno dobro protresite. Nakon toga liker procijedite u boce uskoga grla i dobro ih zatvorite. Pustite ih da odstoje još barem mjesec, dva prije no što ga počnete piti.
Više recepata pronađite u subotnjemu magazinu Skuhatćute.