Najboljeg okusa su jagode srednje veličine jer veći plodovi često nisu tako sočni, napominje nutricionistica Sandra Krstev Barać.
- Male jagode, s druge strane, mogu imati puno sjemenki, a često su i pretvrde. Jednom kad su ubrane, jagode dalje ne zriju, eventualno mogu malo potamnjeti i izgubiti kiselost. Iz tog razloga nikad ne kupujte zelenkaste jagode u nadi da će za dan-dva biti bolje. Kupujte ih već zrele i trošite što prije (unutar 2-3 dana čuvane u hladnjaku) jer i vrlo kratkim stajanjem brzo gube teksturu i razvijaju plijesan - kaže nutricionistica.
Dodaje kako su jagode odličan izvor vitamina C, pa je tako jednom šalicom jagoda moguće zadovoljiti dnevne potrebe za ovim važnim vitaminom. Ističu se jagode i sadržajem mangana te kalija i folne kiseline. Kako biste sačuvali jagode za cijelu godinu, iskoristite ih za domaće likere, rakije ili zdrave džemove bez štetnih aditiva. Prije zamrzavanja jagode očistite od peteljki, uvaljajte u šećer pa složite na pladanj s dovoljno razmaka između svake.
Tako će sačuvati oblik za ukrašavanje slastica ili dekoriranje čaša za sokove i koktele. Za sok očišćene jagode zgnječite i stavite u veliku staklenku. Na svaki kilogram jagoda dodajte 20 dag šećera. Ostavite poklopljeno na hladnome mjestu od dva do tri dana, a nakon toga ih procijedite kroz gazu. Na svaku litru soka dodajte 80 g šećera, dobro promiješajte te stavite u veću posudu s vrućom vodom i pasterizirajte sirup. Soku ili sirupu dodaje se i limunska ili vinska kiselina, koje ga čuvaju od kvarenja.
Domaći sok za aromu desertima i sočnost
Biskvit nakon pečenja premažite jednom ili dvjema žlicama soka od jagoda. Jagode možete i osušiti na suncu, u dehidratoru ili pećnici. Uz malo strpljenja lako je pripremiti i zdravi čips od jagoda. Najprije ih narežite na tanke ploške pa premažite sirupom od vode, šećera i limuna.
Sušite ih oko pet i pol sati na 60°C Sušene komadiće čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko mjeseci te ih dodajite u kolače, kekse, sladolede, jogurte i u žitarice za doručak.
Domaće energetske pločice
Zagrijte pećnicu na 250°C. Prekrijte posudu masnim papirom. Pomiješajte zobene pahuljice, sušene jagode, bademe, kokos, sjemenke i začine u posudi. Zagrijte maslac i med na laganoj vatri. Dodajte sol i vaniliju. Vrućim sastojcima prelijte sastojke iz zdjele. Promiješajte smjesu i izlijte na papir. Pecite 60 minuta. Kad se ohladi, narežite i uživajte!
Ljeto u staklenci Jagode su odlične u kompotu ili ukuhane u džem s vanilijom, sirupom od bazge, pa čak i čilijem.