Ne bacajte sjemenke nakon čišćenja bundeve, to je prava šteta jer su vrlo zdrave za naš organizam, radije od njih napravite hrskave, slane grickalice.
Imajte na umu da su ove sjemenke pune magnezija, kalcija, željeza, cinka, vitamina B skupine, vitamina A i E i drugih korisnih nutrijenata. Zapravo su toliko zdrave bi ih bilo dobro uvrstiti u svakodnevnu prehranu, no pazite da ih ne pojedete previše jer na 100 grama sadrže oko 450 kalorija.
POGLEDAJTE VIDEO Megabundeve iz Požege:
Recept za fine, slane grickalice koje se prže u fritezi na vrući zrak otkrila je Parrish Ritchie, blogerica i autorica mnogih zanimljivih kuharica.
- Ovako pripremljene sjemenke od bundeve su odlične, puno su hrskavije od sjemenki pečenih u pećnici na klasičan način - kazala je Parrish pa te riječi ubacila i u svoju novu kuharicu 'The Big Book of Air Fryer Recipes' (Velika knjiga recepata za fritezu na vrući zrak).
Recept za hrskave bundevine sjemenke
SASTOJCI:
- 1 šalica sjemenki
- 1/4 šalice bijelog octa
- 1 žličica soli
*šalica od 2,4 dl
POSTUPAK:
Pomiješajte sjemenke sa octom i ostavite ih neka tako stoje pet minuta. Izvadite ih iz octa i stavite na podložak friteze na vrući zrak, pospite ih solju i pržite desetak minuta na 175 stupnjeva, povremeno ih protresite. Neka se dobro ohlade prije posluživanja, prenosi mindbodygreen.com.
Sjemenke bundeve jeli su i Indijanci u davna vremena
U davna vremena Indijanci bi se okupili oko vatre i pekli komade bundeve na njoj, i ništa od nje se nije bacalo. One su im pomogle da prežive duge i hladne zime.
Meso bundeve su koristili na mnogo načina - kuhali su ga, pekli, sušili, pržili. Sjemenke su jeli, ali i koristili kao lijek. Jeli su i cvjetove bundeve.
Niti kora nije propala. Nakon što bi izvadili sjemenke i meso, Indijanci su koru osušili i koristili kao zdjele za pohranu graha, sjemenki... Zapravo, toliko su poštovali bundevu da su i mrtve pokapali s njom - da bi imali što jesti na putu u 'onaj svijet'.
Bundeva je u Europu došla zahvaljujući Kolumbu koji je ponio njezine sjemenke kada se vraćao iz Amerike. U početku su je ljudi koristili za hranjenje stoke, a onda su shvatili da bi je i oni mogli jesti jer je vrlo zdrava.