Iako mnogi zimu povezuju s prejedanjem i debljanjem, sada je idealno vrijeme da smanjimo višak te proljeće dočekamo zdraviji i snažniji, poručuje dr. Ksenija Krajina Pokupec. Zimi je vrlo korisno početi s čajevima i tinkturama za detoksikaciju organizma i piti ih dulje vrijeme kako biste došli do toga da tijelo apsorbira ljekovite tvari iz bilja i počne davati učinak, što će se dugoročno odraziti na mršavljenje te ćete tako izbjeći jo-jo efekt.
- Za detoksikaciju su idealni čaj od bazge, frangule, lana, koprive, vodopije, kamilice i melise. Možete piti zeleni i crni čaj koji su bogati fluoridima i antioksidansima. Pomažu i čaj od preslice, pirike, maslačka, omana, vrkute, stolisnika, kima, metvice i malo piskavice. Svakako izbjegavajte čajeve iz vrećice jer su često puni dodanih aroma. Uz čaj možete piti i najmanje 100 kapi tinkture za mršavljenje od koprive, imele, breze i koromača - kaže dr. Krajina Pokupec te napominje kako je redovita aktivnost iznimno važna.
- Trebali biste uvesti barem pola sata šetnje na dan, no vrijedi razmisliti i o aerobiku, jogi, nordijskom hodanju ili plivanju. Sve su to aktivnosti koje pomažu da se oslobodimo stresa, koji je jedan od glavnih krivaca zbog kojih se jede u pogrešno doba dana ili previše - upozorava dr. Krajina Pokupec.
No prvi je korak zdrava i uravnotežena prehrana.
- Tijekom blagdana imamo vremena obratiti pozornost na to koliko je kaloričan obrok koji smo pripremili i usporediti ga s potrebama, što je dobar početak za promjenu navika - savjetuje naša sugovornica. Umjesto navike da zbog žurbe preskačemo doručak, za ručak pojedemo nešto na brzinu, s nogu ili ništa, a za večeru se pretrpamo hranom, možete početi s organizacijom prehrane u pet obroka.
- Ako se ne uvede red, prije ćete posegnuti za namirnicama koje su bogate mastima, šećerima i kalorijama, a siromašne vitaminima, mineralima i vlaknima te pojesti previše. I to usporava probavu i skidanje kilograma - upozorava dr. Pokupec. Osim toga, informacija o tome da smo siti od želuca do mozga putuje 15-20 minuta i ako se jede na brzinu, u desetak minuta lako se može pretjerati. Zato svaki obrok pojedite za stolom, polako žvačite i uživajte u okusima kako biste mogli prestati kad osvijestite da vam je dosta, savjetuje liječnica.
I za blagdane birajte hranu niskoga glikemijskog indeksa
Postoje tablice s glikemijskim indeksom hrane koje je jednostavno pratiti, potražite ih i proučite. Što je glikemijski indeks namirnice niži, to znači da je namirnica sporija, odnosno sporije se metabolizira, pa ne opterećuje puno gušteraču i ne traži puno inzulina.
- Takva namirnica sporije otpušta energiju i omogućava nam dulju sitost. Tako ćemo izbjeći nagle skokove šećera u krvi, nakon kojih slijedi nagli pad, odnosno hipoglikemija, stanje u kojem smo ponovno gladni i moramo jesti - pojašnjava dr. Pokupec. Predlaže da blagdansku trpezu pokušamo pripremiti od namirnica nižega glikemijskog indeksa, što je dobra prilika da se uvjerimo u njihov učinak i razmislimo o kombinacijama za svakodnevne obroke.
Na portalu Zdravakrava.hr brojite kalorije i lako kreirajte zdravi jelovnik
Da biste osvijestili što i koliko jedete, počnite voditi dnevnik prehrane. Navečer zapišite namirnice koje ste pojeli pa uz pomoć brojača kalorija na portalu ZdravaKrava provjerite jeste li u čemu pogriješili. A kako biste lakše kreirali obroke, na portalu potražite popis hrane s niskim glikemijskim indeksom. Vodite računa da i svi sokovi koje ste popili sadrže kalorije te da se računa i svaki čokoladni bombon koji ste pojeli. Na kraju tjedna izvucite glavne zaključke pa ih zapišite kao svojevrsni vodič za zdravu prehranu.
Super savjeti
- Dugoročna promjena navika jedini je put za dugoročnu vitkost.
- Kako biste kontrolirali težinu. Važite se jedanput na mjesec.
- Hladnije tuširanje pomaže da potrošite dio kalorija na zagrijavanje tijela.
Top pet obroka
Donosimo primjer idealnog jelovnika dr. Ksenije Krajine Pokupec uz koji ćete mršavjeti bez gladovanja.
Zajutrak
Za prvi obrok u danu pripremite sendvič. To može biti pecivo sa sirom, šunkom i brusnicama ili musli s jogurtom.
Doručak
Trebali biste ga jesti sat, sat i pol nakon prvog obroka, a najbolji izbor su običan čvrsti jogurt sa svježim sezonskim voćem. Po želji voće možete izmiksati.
Ručak
Poslužite pileći file sa šampinjonima i rižom ili riblji file s povrćem i kus-kusom. Umjesto kuskusa možete napraviti i kuhani krumpir, kaže liječnica.
Užina
Međuobroci smanjuju glad i sprječavaju prejedanje za ručak i večeru pa za drugi međuobrok u danu pojedite sir s integralnim pecivom ili grejpom, preporučuje liječnica.
Večera
Večernji obroci trebaju biti laganiji pa birajte salatu s piletinom, omlet ili grčku salatu, savjetuje dr. Ksenija Krajina Pokupec.