Nadutost, slabost, česti proljevi, anemija, akne i problemi s kožom tjeskoba te bol u kostima i mišićima neki su od skrivenih simptoma celijakije.
- Upravo zato što se manifestira različitim simptomima te što oko 90 posto oboljelih ni ne zna da je ima, celijakija se naziva bolešću s tisuću lica - kaže nutricionistica dipl. ing. Sanja Ćosić, a predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju Ružica Lah dodaje:
- Od 45 do 90 tisuća ljudi u Hrvatskoj ima ili će imati brojne, ozbiljne komplikacije neprepoznate, neliječene ili nepravilno liječene celijakije.
Ova kronična autoimuna bolest pojavljuje se u ljudi s genskom predispozicijom, a karakterizira je doživotna nepodnošljivost glutena.
- Autoimunu reakciju pokreće gluten koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Imunosni sustav na unos glutena odgovara stvaranjem antitijela i uništavanjem resica u tankom crijevu pomoću kojih se apsorbiraju nutrijenti iz hrane - objašnjava nutricionistica Ćosić. Pritom se, ovisno od čovjeka do čovjeka, uz spomenute simptome pojavljuju i naglo mršavljenje ili debljanje, bolni grčevi u trbuhu te iznenadna visoka temperatura, kaže Ružica Lah. Tri su oblika netolerancije na gluten.
- To su celijakija, alergija na pšenicu i osjetljivost na gluten. Celijakija je najteži oblik jer se radi o autoimunoj bolesti kod koje organizam uništava sam sebe. Kod alergije na gluten simptomi su povezani s dišnim, probavnim sustavom i kožom, ali nije prisutno oštećenje sluznice tankog crijeva. Treći oblik je intolerancija na gluten, ali ljudi nemaju pozitivna specifična antitijela u krvi niti oštećenje sluznice tankog crijeva pa tako nema laboratorijskog testa kojim bi se jasno utvrdila intolerancija na gluten i razlikovala od drugih poremećaja sa sličnim simptomima - pojašnjava dipl. ing. Ćosić.
Kod sumnje na celijakiju, dodaje Ćosić, ne preporučuje se prelazak na bezglutensku prehranu prije završetka dijagnostičkog postupka.
- U tom bi slučaju rezultati pretraga mogli biti lažno negativni, što bi značilo odgađanje postavljanja ispravne dijagnoze čime se bolesnika izlaže riziku razvoja raznih komplikacija - upozorava nutricionistica.
Oboljeli od celijakije mogu jesti rižu, kukuruz, proso, soju, heljdu, sve vrste povrća i voća, sve vrste ribe i plodova mora, meso, šećer, med, čaj, sve vrste oraha i lješnjaka te jaja, mlijeko i sir. No prehrana mora biti striktna, tj. treba isključiti svu hranu koja sadrži gluten. To su raž, ječam, zob, pšenica i sve njihove prerađevine, kolači, keksi, tjestenine od navedenih vrsta brašna ili s dodatkom tih brašna te ostali proizvodi koji sadrže ove žitarice.
- Osim strogog isključenja glutena, principi bezglutenske prehrane isti su kao i principi pravilne prehrane; raznolikost, uravnoteženost i umjerenost. Ipak, preporučuje se veći unos vitamina i minerala koji se zbog oštećenja sluznice tankog crijeva slabije apsorbiraju - dodaje Ćosić.
Nakon dijagnoze dijetoterapija je doživotna, a što je čovjek mlađi i što se bolest prije prepozna, može se očekivati dobar ishod, poručuje Ružica Lah.
Čitanje deklaracije je najsigurnije
Jedite jedino hranu koja je sigurno bezglutenska. Čitajte deklaraciju prehrambenog proizvoda i popis sastojaka pomno jer glutenski sastav mnogih proizvoda nije odmah vidljiv. Prepoznat ćete ga po simbolu prekriženoga klasa, savjetuje Lah.
Čistoća radne plohe čuva od kontaminacije
Pri pripremi jela, osobito pekarskih proizvoda, pazite da se ono ne onečisti tragovima glutena zaostalim na posuđu, priboru ili radnoj plohi. Samo jedno zrno brašna koje se pomiješa s bezglutenskim može izazvati neugodne simptome.
Oprezno s gotovim jelima i začinima
U jelo ne smijete dodavati vrste mlijeka zaslađene ječmenim sladom, ječmeni slad, sirup smeđe riže od enzima ječmenog slada, aromu slada, viski ni pivo. Ne rabiti gotove umake i juhe, dodatke jelima te mješavine začina ako niste sigurni u sastav.
Meso se kuha, peče i sprema na grillu
Upotrebljavajte dostupne namirnice. Pazite kako ćete ih pripremiti. Meso se smije kuhati, peći, pržiti i raditi na roštilju. Krumpir se preporučuje kuhati, pržiti i peći, a rižu pirjati te dodavati kao dodatak jelima ili juhama. Voće je najbolje jesti svježe.
Kolače i umake možete zgusnuti škrobom
Industrijska sredstva za zgušnjavanje jela, odnosno škrob bilo kojeg podrijetla, proizvod je koji ne bi smio sadržavati gluten. Takvi proizvodi u mnogim slučajevima mogu zamijeniti glutensko brašno u pripremi kolača i umaka, savjetuje Ružica Lah.
Recepti:
Tortille bez glutena
Sastojci:
25 dag bezglutenskog brašna, 25 dag kukuruznog brašna, 5 dag margarina, mlaka voda, sol
Priprema:
Umijesite tijesto. Razdijelite ga u kuglice, prekrijte vlažnom krpom i ostavite pola sata. Izvaljajte tortille između plastičnih folija. Nemojte odmah izvaljati sve nego samo one koje pečete. Nerazvaljane ostavite pod vlažnom krpom da se ne suše. Pecite tortille na tavi bez ulja, i to sa svake strane po nekoliko sekundi.
Gotove pokrijte vlažnom krpom. Za nadjev izmiješajte kockice pirjanog mesa i povrća kojima ste dodali kukuruz, kisele krastavce, ljutu ili slatku papriku i umak (kečap, tartar). Nadjenite tortille.
Bezglutenska pizza
Sastojci:
Za tijesto: 700 ml vode, žličica soli, 200 g kukuruzne krupice, 20 g maslaca; pesto: 60 g bosiljka, 50 g pinjola, 2 češnja češnjaka, 80 g naribanog sira, 80 ml maslinova ulja; nadjev: 200 g šampinjona, 200 g malih rajčica, 200 g tikvica, 150 g mozzarelle
Priprema:
U posoljenu kipuću vodu umiješajte kukuruznu krupicu i maslac. Uz miješanje kuhajte tri-četiri minute. Vruću palentu izlijte u okrugli i nauljen lim promjera 35 cm. Premažite pestom koji ste pripremili od bosiljka, pinjola i češnjaka usitnjenih u električnoj sjeckalici te im dodali parmezan i maslinovo ulje. Izmiješajte.
Na pesto posložite narezane šampinjone, rajčice i tikvice. Pospite mozzarellom i pecite na 200°C oko 20 minuta.
Kruh od leće i sezama
Sastojci:
Mjera je šalica od 2 dl - 3/4 šalice leće, 1/2 šalice rastopljenog margarina, 1/2 šalice šećera, 1/2 žličice soli, 3 jaja, žličica sode bikarbone, 1 i 1/2 žličica praška za pecivo, 2 žlice sezama, žlica jabučnog octa, 1/2 žličice curryja u prahu, 1 i 1/2 šalica bezglutenskog brašna ili šalica brašna od riže i 1/2 šalice brašna od krumpira
Priprema:
Leću operite i skuhajte. Ocijedite, pustite da se ohladi te usitnite vilicom. Dodajte ostale sastojke te izmiješajte. Pećnicu ugrijte na 175°C. Stavite smjesu u dva, tri duboka, uska, zamašćena i bezglutenskim brašnom posuta lima. Pecite 40 minuta.
Ako stavite u širi lim, onda pecite jedan sat. Neka se ohladi deset minuta prije vađenja iz kalupa. Izrežite u ploške i smrznite.