Ove godine imamo razlog više da pisanice obojimo prirodnim načinom. Sigurno većinu sastojaka već imate u svojoj kuhinji pa neće biti potrebe da idete u trgovinu. Osim toga, najsigurnije je jesti jaja koja su obojena takvim bojama.
POGLEDAJTE VIDEO:
Mi smo naše pisanice obojili na tradicionalan način uz pomoć luka, crnog vina, cikle, borovnice, crvenog kupusa, baby špinata, kurkume i mrkve te paprike.
Boje će se najbolje 'primiti' za bijela jaja. No ako ih nemate, ne brinite, jer ih možete na jednostavan način izbijeliti. Sve što vam treba je voda i alkoholni ocat. U posudu ulijete isti omjer vode i octa. U to dodate jaja i stavite kuhati. Kada voda prokuha, ostavite još 15 minuta da se kuha. Dok se kuha, stvarat će se pjena, koju je potrebno uklanjati. Nakon 15 minuta, izvadite jaja i operite ih hladnom vodom. Sa spužvicom lagano očistite jaja i vaša jaja će biti u potpunosti bijela.
Ako želite dobiti crvenu boju trebat će vam ljuske crvenog luka. Ljuske potopite u vodu i stavite da se kuhaju oko 15 minuta. Ako želite obojiti samo jedno jaje dovoljne su dvije šake ljuski. Za više jaja potrebno je i više ljuski. Nakon toga u jednu posudu iscijedite tu vodu i u nju nježno potopite jaje. Ostavite da tako stoji oko sat vremena i izvadite. Jaja će poprimiti crvenu boju.
Isti postupak je ako želite dobiti narančastu boju samo upotrijebite ljuske običnog luka. Bojanje jaja u crnom vinu dat će jajima crno/ljubičastu boju, a kristalići koji nastaju kuhanjem vina jaja će učiniti još zanimljivima. Jaja potopite u crnom vinu i pustite da se kuha pola sata. Ako želite intenzivniju boju ostavite jaja da preko noći stoje potopljena u tom vinu.
Za bojenje jaja borovnicama, crvenim kupusom, kurkumom i mrkvom koristili smo ovaj recept - žlica octa, žlica soli te dvije žlice voća, povrća i/ili začina. Sve to kuha se u litri vode.
Svaku boju kuhali smo pola sata pa smo jaja u njoj ostavili da stoje cijelu noć. Neka su dala odlične rezultate poput kurkume. Iznenađeni smo bili i pisanicama koje smo izvadili iz otopine borovnica.
Nakon što su odstajale dva sata na papirnatom ubrusu, jaja su izgledala još ljepše, osobito od kurkume i borovnice.