Zdravi i ukusni ručkovi za četvero mogu se napraviti i za 40 kuna, a ne zahtijevaju previše vremena za pripremu, tvrde supružnici Verica i Dragan Jovanović, kuharski duo koji stoji iza Gastro kluba Pula, čiji je čest gost i poznati chef David Skoko.
- Može se kuhati jeftino, a opet da je fino i zdravo. Takva jela prave se od sezonskih namirnica, poput gljiva, domaće tjestenine, uvijek zdrave ribe, a namirnice je najbolje kupovati od provjerenih prodavača ili od OPG-ova - kaže Verica.
S obzirom na to da je završila za nutricionisticu, uveli su i zdravi kutak u Gastro klubu.
- Važno je hraniti se zdravo, a najbolje bi bilo da u danu imate šest obroka, od kojih će svaki sadržavati proteine, vitamine i ugljikohidrate, naravno u pravim omjerima - rekla je Verica, koja zagovara i unos sirove domaće hrane.
- Kod ribe je važno, primjerice, da se filet peče najprije na strani kože, a za tjesteninu da se ne prekuha - dodao je Dragan.
On i Verica široj su javnosti poznati kao finalisti gastronomskog TV showa “Tri, dva, jedan kuhaj!”, nakon kojeg su otvorili Gastro klub za sve ljubitelje hrane, profesionalce i amatere te za sve one koji kroz radionice žele naučiti nešto novo, drukčije, zdravo i ukusno.
- Prostor smo osmislili kao klub u kojem će se družiti svi ljubitelji hrane. Dolaze svi oni koji žele učiti o hrani, kao i oni koji svoje znanje žele podijeliti s drugima - kaže ovaj par, kojem kreacija i ideja za jela ne nedostaje.
7 veličanstvenih jela za ručak od 40 kn ili manje
1. ‘Home made’ tagliatelle s vrganjima i lisičarkama
Sastojci: tijesto: 200 g oštrog brašna, 2 jaja + jedan žumanjak; 250 g vrganja,150 g lisičarki, 100 g maslaca, povrtni temeljac
Priprema: Zamijesite tijesto od brašna i jaja. Razvaljajte ga na pola centimetra debljine i izrežite u oblik tagliatella te kuhajte u slanoj vodi da bude al dente. Narezane gljive karamelizirajte na maslacu, zalijte temeljcem i pirjajte te pred kraj dodajte tjesteninu i sve sjedinite.
2. Punjena teleća rolada s batatom
Sastojci 400 g teletine, 2 žlice skute, 500 g mladog špinata, 50 g mljevenih badema, bjelanjak, sol, papar; po želji 500 g batata
Priprema: Pomiješajte špinat, skutu, bademe, začinite i dodajte bjelanjak da se poveže. Nadjenite istučeno meso, zarolajte i kuhajte 20 minuta u prozirnoj te aluminijskoj foliji. Zapržite na tavi i narežite. Za prilog ispecite 500 g batata u foliji u pećnici te s malo mlijeka i začina napravite pire.
3. Crumble
Sastojci podloga: 2 žlice zobenih pahuljica, 10 lješnjaka, 10 badema, 100 g maslaca; krema: 4 banane, 125 g šećera, sok pola naranče, 400 ml mlijeka, 2 jaja (odvojite žumanjke i bjelanjke); preljev: 15 g borovnica i 15 g malina, žlica meda
Priprema: Pahuljice, bademe, lješnjake i maslac izblendajte. Borovnice i maline ukuhajte s medom. Istucite posebno bjelanjke i žutanjke. Žutanjke sa šećerom i mlijekom kuhajte na pari dok se ne zgusne pa spojite sa sokom od naranče, bananama i snijegom od bjelanjaka kad se malo ohladi. Izblendajte da postane kremasto. Na dno svake od četiri čaša stavite podlogu od pahuljica, dodajte kremu te prelijte umakom od borovnica i malina.
4. Kus-kus salata s piletinom, povrćem i feta sirom
Sastojci: 600 g otkoštenog batka i zabatka, trećina vrećice kus-kusa, 1 mrkva, 2 paprike, 200 g feta sira, sol, papar, ocat, malo maslinovog ulja.
Priprema: Izrežite mrkvu, papriku i feta sir na kockice, kao i piletinu. Skuhajte kus-kus prema uputama, ispržite piletinu te sve sjedinite i začinite po želji.
5. Poširana skuša
Sastojci :dvije skuše, pola celera (bijeli dio), dvije jabuke, ulje
Priprema Isfiletirajte skušu da se dobiju 4 fileta. U dubokom ulju ispržite je nekoliko minuta i izvadite. Izrežite na kockice celer i oguljene jabuke. Začinite maslinovim uljem, solju i paprom.
6. Brancin s rajčicom i trakicama tikvice
Sastojci: 2 brancina (da se dobiju 4 fileta), 1/2 dl maslinova ulja, 1 rajčica, 1 dl bijelog vina, 1 tikvica narezana na trakice, 50 g maslaca
Priprema: Na maslinovu ulju sa strane kože prepecite ribu. Dodajte narezanu rajčicu, podlijte vinom i dodajte narezanu tikvicu. Pokrijte da se propirja 2-3 minute. Dodajte maslac i sve sjedinite.
7. Gusta juha s krastavcem, porilukom i kuhanim jajem
Sastojci: 2 krastavca, 1 poriluk, povrtni temeljac, pola žličice ribanog đumbira, 50 g tostiranog sezama, kokosov maslac, 1 žlica brašna tapioke, 1 žlica kiselog vrhnja, sol, papar, 4 jaja
Priprema; Na maslacu popirjajte poriluk narezan na ploške, dodajte krastavac a potom zalijte povrtnim temeljcem i kuhajte 10-ak minuta. Dodajte tapioku prethodno promiješanu s malo vode. Kuhajte još desetak minuta pa začinite. Naribajte komadić đumbira i dodajte kiselo vrhnje. U svaki tanjur na kraju stavite kuhano jaje i kratko tostirani sezam.