Svježe iscijeđeni sok od limuna ili limete pomiješajte s drugim ovosezonskim svježim voćem, listićima mente, bazge i šećernim sirupima pa klasičnu limunadu pretvorite u nove maštovite inačice. Iskoristite i ploške povrća, svježeg krastavca ili celera te korijen đumbira, koji pasirajte u blenderu s komadima cijelog limuna. Procijedite, razrijedite vodom i zasladite.
Sirup od bazge, naranče, ružmarina, lipe, lavande, višnje, jagode samo su neki kojima možete aromatizirati klasičnu limunadu te je začiniti osvježavajućim aromatičnim listovima začinskog bilja. Smeđi šećer zamijenite medom te dodajte štapić cimeta, ribanog đumbira ili prstohvat mljevene ljute papričice.
Umjesto obične hladne vode još će bolje biti ako umiješate soda ili mineralnu vodu. Ovakvi osvježavajući ‘mocktaili’ bez dodatka alkoholne ‘kapljice’ možete konzumirati tijekom cijelog dana. Iskoristite limunovu koricu, listove mente, mlade koprive i bazge za aromatiziranje obične vode. Ubacite svježi koromač, celer, đumbir i bilje, ostavite u hladnjaku dok ne ispuste arome, procijedite tekućinu i poslužite s kockama leda.
Za osvježenje u toplijim mjesecima najbolji su bosiljak, metvica, majčina dušica i ružmarin. Kombinirajte bosiljak s jagodama, mentu s malinama i dinjama, bazgu ili timijan koristite s limunadom, a ružmarin u napitcima s breskvama ili crnim bobicama. Iskoristite neke trikove koktel majstora, poput usitnjenog leda, zamrznutih borovnica ili drugog voća prije nego što ih ubacite u napitak.
Djevičanski mojito
Sastojci: 4 žličice smeđeg šećera, 3 limete, dl mineralne vode, 5 dl tonika, metvica, drobljeni led, limeta za posluživanje
Priprema: Limetu prerežite i iscijedite sok. Pomiješajte u blenderu šećer i limetu, sve dok se šećer ne otopi. Prstima malo prognječite metvicu, pa i nju stavite u bokal. Dodajte led, zalijte mineralnom vodom, tonikom, te poslužite iz većih čaša s ploškama limete.
Sok od bazge s đumbirom
Sastojci: 2 limete, đumbir, stapka celera, metvica, listovi mlade koprive, 8 dl vode, dl mineralne vode, 1/2 dl sirupa od bazge
Priprema: Stapku celera usitnite u blenderu s manjim komadom đumbira. Dodajte sok ocijeđene limete, te zalijte običnom vodom. Umiješajte sirup od bazge, te listove metvice i koprive. Ostavite neko vrijeme u hladnjaku, pa ulijte ohlađenu mineralnu vodu i izmrvljeni led.
Limunada s krastavcima
Sastojci: sok 2 limuna, dl sirupa od limete, manji svježi krastavac, 8 dl vode, listovi metvice
Priprema: Krastavac narežite na ploške. Dolijte vodu i ostavite neko vrijeme dok ne ispusti arome. Ocijedite tekućinu i pomiješajte sa sirupom od limete, limunovim sokom i listovima metvice. Poslužite dobro ohlađeno.