Advent u Zagrebu vratio se s još slasnijom gastro ponudom. Kućica je sve više, ekipa je sve kreativnija, pa tako na Fuliranju na Strossmayerovom trgu ove godine možete uživati u brojnim novitetima. Knedle sa šljivama već su klasik, no u kućici zagrebačkog restorana Time nude ih sa – šljivovicom.
- Radi se o knedlama punjenima šljivama, ali one se glaziraju šljivovicom. Tako da se ne osjeti jačina alkohola – otkriva nam chef Marko Alilović. Objašnjava da se tijesto radi od krumpira i svježeg sira, a začine ga vanilijom i cimetom.
- Za punjenje koristimo šećer, smeđi šećer, šljivovicu i šljive. To iskuhavamo i na kraju dodamo još pekmez od šljiva. Smjesa se hladi, od toga radimo kuglice, smrzavamo ih, šokiramo u šokeru pa tek onda obogatimo tijestom. Sama knedla zapravo se radi u fritezi, ali rezultat je isti kao da se kuhaju u vodi – objašnjava Alilović. Dodaje da se knedla servira u čašici s preljevom od svježeg vrhnja s cimetom, šećerom i prezlama.
U St. Moritz kućici možete pak pronaći fritule čija je osnova čokoladni keks. On se umače u osnovu za fritule te prži u dubokom ulju. Tako se u unutrašnjosti skriva cijeli keks.
Fitness par spaja hrana
Mini germ knedle na štapiću u kućici Lumperaj poslužuje, ni manje ni više nego fitness par. Maja Friščić inače je nagrađivana bodybuilderica i trenerica fitnesa, crossfita i olimpijskog dizanja utega. Njezin dečko Saša Ban ujedno je i njezin trener, no osim prema fitnessu, par ima i strast prema hrani. Na pitanje imaju li u njihovoj prehrani mjesta za mini germknedle na štapiću koje su punjene šljivama, prelivene umakom od vanilije i posute jestivim šljokicama jednostavno odgovaraju:
- Apsolutno, sve se može ukomponirati. Kada se puno trenira, može se i puno jesti.
Dodaju da nude i buncek u sendviču.
- Donja polovica peciva premaže se aromatičnim umakom od hrena, senfa i vrhnja. Na njega ide nasjeckani buncek, kiselo zelje pa se sve skupa tostira - otkriva nam simpatičan fitness par.
Istarski specijaliteti
Specijalitet talijanske kuhinje na Fuliranju osobno priprema Romano Seferović, državni prvak Hrvatske 2018. u izradi pizze, a sljubljuju ga s istarskim vinima Marčeta. U kućici istarske pizzerije Buffalo imate priliku isprobati njegovu pobjedničku 'buffalo' pizzu koju krasi ovčji sir s tartufatom, mozzarella di bufala, salama od boškarina, domaće maslinovo ulje, cherry rajčica, svježi bosiljak i masline. A za okuse adventa, Seferović je pripremio i pizzu s kobasicom.
- Radi se o klasičnoj margariti s domaćom istarskom kobasicom narezanom na fete. Za savršenu pizzu treba imati dobru volju, malo mašte i znanja te dobre sastojke - tvrdi pizza majstor.
Istarske delicije u Zagreb donosi i kućica Fermaj tovara, u kojoj su se spojila dva OPG-a. Jedan sudjeluje s domaćim istarskim kobasicama, a drugi s domaćim istarskim vinom. Kod njih možete pojesti domaći istarski ombolo, svinjski lungić u vinskom toću, ali i kobasice u vinu. Otkrili su nam da za ovaj specijalitet kobasice treba skuhati u vodi s dodatkom bijelog vina. Začinite ružmarinom, solju i paprom te poslužite u pecivu sa zeljem.
Čuda od tortilje
Ekipa kućice T&T prošle se godine proslavila sarmom u pecivu, a sada nude i grah u tortilji...
- Ideja mi je sinula na kraju prošlog adventa. Kako su sarme u pecivu bile hit, pitao sam se što ćemo iduće godine, rekao grah s kobasicom i ostalo je na tome. U tortilju se stavlja bijeli umak od milerama, češnjaka i vlasca koji jelu daje svježinu. Grah se napravi klasično pa se ukuhava da se zgusne. Kobasica se režu uzdužno po pola i stave na grah, u sredinu tortilje, jedna polovica pored druge, pa se sve mota u tortilju i tostira – objašnjava vam voditelj kućice Fran Ćurković. Nude i vruće koktele, primjerice fantastičan miks voćnog čaja kojem se dodaje malo limuna i pelinkovca.
Odlične zimske koktele možete isprobati i u kućici Mime's Gourmet Bar. Baza je ugrijani sok od jabuke. Tako primjerice koktel prigodnog naziva 'Gin Grinch' uz sok od jabuke sadrži gin, limunov sok i liker od đumbira, a u koktelu 'Very merry whisky" soku od jabuke dodaje se viski, kaže koktel majstor Alen Begić. Dodaje da koktele poslužuju u limenkama jer drže toplinu. Osim slasnih koktela, ova kućica nudi i fantastičan vrući kolač od datulja, s preljevom od karamele i višnjama.
Ove godine na Fuliranju su očito inspirirani tortiljama. Naime, veliki hit je i 'frap' iz kućice Munchy.
- Radi se o tortilji prženoj u vrućem ulju. Zapravo to je 'dip fried wrap', skraćeno 'frap'. Imamo tri vrste. Prva je s pršutom, brie sirom, pestom, rukolom, češnjakom, rajčicama i maslinovim uljem. Druga verzija je meksička, s piletinom, grahom i kukuruzom, a treća vegetarijanska, s tri vrste sira i povrćem – priča nam vlasnik Filip Eterović koji je osmislio ovaj slasni hibrid. Objašnjava da se tortilja napuni sastojcima, zamota, probode čačkalicom i baci u vruće ulje. Prži se oko dvije, dvije i pol minute pa se izvadi kad postane hrskava. Prereže se na pola i poslužuje s umakom po želji, kaže Eterović. Iz ponude ističe i vruću Malinadu s medom. Radi se o limunadi s malinama koja se grije i pije topla kao čaj.
Na Fuliranju vas očekuju i brojni drugi specijaliteti kojima opravdava titulu najboljeg zagrebačkog adventskog događanja 2017. godine po izboru posjetitelja web stranice TZ grada Zagreba. 'Fulirati' možete sve do 1. siječnja 2019. godine.