To je to što me zanima!

Novi gastro trend - crne rajčice su zdravije od onih crvenih?

Zahvaljujući GMO inženjeringu znanstvenici su uzgojili indigo rose rajčicu koja ima veći udio antioksidansa antocijana, a djeluje kao prevencija pretilosti i dijabetesu
Vidi originalni članak

Već se uzgajaju ljubičaste mrkve, žute bundeve i bijele šparoge, a novi gastronomski hit postaju i crne rajčice koje uzgajivači žarko žele u svojim plastenicima, piše Daily Mail. Stručnjaci tvrde kako je tzv. crna rajčica vrste indigo rose još i zdravija od dosadašnjih sorti tog omiljenog povrća, a u početku sazrijevanja je zelene boje kao i normalna rajčica.

Sortu crnih rajčica prvi su proizveli američki znanstvenici na Sveučilištu Oregon, a zahvaljujući GMO manipulacijama u njoj su povećali udio antocijana, antioksidansa koji voću i povrću daje ljubičastu boju. Taj antioksidans djeluje protuupalno, usporava oštećenja na stanicama uslijed starenja, ali i kao prevencija dijabetesa i pretilosti. Upravo zbog toga, mnogi je nazivaju i superrajčicom.

U SAD-u se već može kupiti, a u EU se tek počinje uzgajati. Iako postoji mnogo sorti koje su križanjem crvene i divljih vrsta rajčica dale crnu, indigo rose je jedina prava crna rajčica, tvrde znanstvenici. 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • tttinkyyy 26.03.2014.

    izgledaju kao trulo meso...stravično :|

  • _petra_ 24.03.2014.

    gmo

  • crni kos_1 24.03.2014.

    Probao sam, meni nije dobra.

Komentiraj...
Vidi sve komentare