To je to što me zanima!

Nove ideje: 15 super recepata za neodoljivo fine juhe i variva

Umjesto tjestenine, u juhu ili varivo dodajte kružiće od parmezana, hrskavi slanutak ili kuhano kestenje. Najbolje povrće za guste juhe je slatkasto, poput bundeve, batata i korabice
Vidi originalni članak

Najbolje povrće za guste juhe je slatkasto, poput bundeve, batata i korabice, govori blogerica i učiteljica zdravoga kuhanja Maja Brekalo. 

- Odličnu gustu juhu možete dobiti i dodavanjem amarantha ili prosa te palente s povrćem. Juha se najbolje kuha na skroz laganoj vatri s manje tekućine, osobito ako pravite guste juhe. Lako na kraju dodate još vode ako treba - govori Maja Brekalo, koja recepte objavljuje na blogu Delicious and Healthy by Maya.

Juhu će zgusnuti i riža, ječam, zobene pahuljice i mekinje, koje se raskuhaju u jelu, te opskrbiti organizam blagotvornim vlaknima te mineralima. Poslužiti može i batat, pasirano kuhano povrće te kombinacija vrhnja i žumanjka.  Za začinjavanje kremastih juha Maja Brekalo najčešće koristi curry, čili, kurkumu, korijandar, kopar i timijan kako bi dobila punoću okusa i miomirisa. 

- Od dodataka za posluživanje koristim pržene sjemenke sezama, bundeve ili suncokreta, sojino ili zobeno vrhnje i začinske trave, te nekoliko kapi maslinova ili bučina ulja. Tako ih ukrasim i za fotkanje. Malo zelenog i bijelog uvijek lijepo istakne boje - zaključuje Maja. 

Odličan dodatak su i “kružići” od parmezana. Naribani sir sipajte na vruću tavu u hrpicama pa, čim se počne topiti, okrenite lopaticom. Izvadite ih i ostavite da se ohlade pa poslužite kao prilog gustim juhama od šparoga, rajčice ili bundeve.

Hrskavo pržena panceta, dimljeni losos ili pastrva te ploške kobasice također služe kao nadahnuće za brze juhe od povrća. Omiljena baza jesenskih juha je i kesten. Nemate li vremena raditi pire, poslužite se kupovnim - ali ne smije biti zaslađen. Ubacite ga u temeljac od povrća ili mesa te dodajte začine poput muškatnog oraščića. Kuhani kesten narežite na manje komade i poslužite umjesto tjestenine. 

U riblje juhe ubacite motar, usitnjene masline, kapare, nekoliko kapi tabasca ili sol aromatiziranu limunom. Sol slobodno zamijenite sojinim umakom, a volite li pikantno, aromatizirajte maslinovo ulje ljutim papričicama. Višak kremastih ili gustih juha zamrznite u kalupima za led ili malim plastičnim čašama te koristite u pripremi gotovo svih jela, kao prirodnu mesnu ili povrtnu kocku.

Gusta juha s mediteranskim začinskim biljem

Sastojci: 500 g rajčica, 100 g luka, 80 g mrkve, povrtni temeljac, žlica škrobnog brašna, lovorov list, sol, papar, bosiljak; gremolata: vezica peršina, limunova korica, 3 češnja češnjaka, maslinovo ulje

Priprema: Pripremite gremolatu tako da sitno izrmrvite peršin, naribate limunovu koricu i s češnjakom te maslinovim uljem sve usitnite. Rajčice ogulite pa izmiksajte. Luk i mrkvu propirjajte. Dodajte lovor, bosiljak i papar. Zalijte s 8 dl povrtnog temeljca pa kuhajte oko 30 minuta.

Lovor izvadite, a preostalo pasirajte i ocijedite. Sve vratite u lonac, dodajte pasirane rajčice i mješavinu škrobnog brašna i maslaca. Kuhajte oko 10 minuta i po potrebi dosolite. Prije posluživanja, u svaki tanjur juhe stavite gremolatu.

Juha od cikle

Sastojci: veća glavica luka, 4 srednje cikle, veća mrkva, 1/2 žličice timijana, 1/2 žličice kopra, 1/2 žličice curry praha, 1/2 žličice kurkume, češnjak u prahu, 2 žlice prirodno fermentiranog sojina umaka, 1 žličica soli, 2/3 l vode, 2 žlice zobenih pahuljica; za serviranje: sojino ili zobeno vrhnje i peršin 

Priprema: Luk narežite na kockice, ciklu i mrkvu na  ploške. Na žlici maslinova ulja popirjajte luk, dodajte mrkvu, ciklu, češnjak, začine, sol i vodu. Vode dolijte toliko da pokrije povrće, oko litre. Kad provri, smanjite vatru i kuhajte 40 min dok cikla ne omekša.

Zatim dodajte zobene pahuljice i kuhajte još 3-4 minute. Ugasite i dodajte žlicu maslinova ulja. Prema potrebi začinite. Dodajte vode ako je pregusta. Servirajte sa zobenim ili sojinim vrhnjem i nasjeckanim peršinom. (Recept je pripremila Maja Brekalo) 

Majina juha od batata sa slanutkom

Sastojci: 2 šalice batata, 3 žlice maslinova ulja, velika glavica luka, žlica đumbira (ili pola žličice đumbira u prahu), češanj češnjaka, veća mrkva, 1,5 šalica kuhanog slanutka, 3 šalice vode (750 ml), 1/2 žličice himalajske ili nerafinirane morske soli, žličica curry praha, rižini rezanci, na vrh noža čilija u prahu, list peršina

Priprema: Luk narežite, đumbir i češnjak sitno nasjeckajte pa pirjajte na žlici maslinova ulja. Dodajte batat nasjeckan na kocke, na tanke ploške narezanu mrkvu, šalicu slanutka (pola šalice ostavite za serviranje), 1/2 žličice curryja, vodu i sol. Kad provrije, smanjite vatru i pokopljeno kuhajte 15-ak minuta.

Mrkva mora biti mekana. Izblendajte uz dodatak još žlice maslinova ulja. Pržite slanutak na žlici maslinova ulja, uz dodatak čilija, ostatka curryja i soli dok ne počne pucketati. Rižine rezance skuhajte prema uputama proizvođača. Poslužite juhu u zdjelicama uz dodatak prženog slanutka, rezanaca i nasjeckanog peršina.

Varivo od špinata sa svinjetinom

Sastojci: 600 g špinata, 500 g svinjske lopatice, 150 g suhe slanine, 2 dl mlijeka, 2 dl punomasnoga kiselog vrhnja, 2 češnja češnjaka, 2 žlice brašna, mljevena crvena paprika, svinjska mast, sol, papar

Priprema: Očišćeni i oprani špinat kuhajte u manjoj količini vode oko 5 minuta. Zatim ga ocijedite, ohladite i nasjeckajte. Na zagrijanoj masti popržite slaninu, dodajte meso i pržite dok ne omekša. Pospite ga brašnom i s malo slatke mljevene paprike, dodajte sjeckani češnjak i špinat, zalijte mlijekom i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta.

Na kraju umiješajte i vrhnje, kad zavrije, kratko prokuhajte i poslužite po želji uz pire krumpir. Ako je juha pregusta, dodajte još malo vode i zagrijte do vrenja. Servirajte sa zobenim ili sojinim vrhnjem, nasjeckanim peršinom ili mladim lukom te prženim bundevinim sjemenkama.

Juha od bundeve

Sastojci: veći luk, 1 velika ili dvije mrkve, kg hokaido bundeve, 2 češnja češnjaka (ili češnjak u prahu), 1 l vode, 2 žlice prirodno fermentiranog sojina umaka, 1/4 žličice curry praha, 1/4 žličice kurkume, na vrh noža praha korijandra, žličica himalajske ili nerafinirane morske soli, 2 žlice maslinova ulja, 3 žlice zobenih pahuljica; Za serviranje: sojino vrhnje, mladi luk, svježi peršin, pržene bučine sjemenke

Priprema: Narežite luk na sitno, naribajte ili sitno nasjeckajte češnjak, bundevu narežite na kocke, mrkvu na ploške. Na žlici maslinova ulja ispirjajte luk (na hladnu tavu stavite ulje i odmah dodajte luk i tek onda stavite na vatru). Dodajte mrkvu, bundevu, češnjak, začine, sol i vodu. Ako ne koristite sojin umak, trebat ćete još posoliti. Vode dodajte toliko da pokrije povrće, oko litre.

Kad provri, smanjite vatru i pokolopljeno kuhajte 15 minuta. Zatim dodajte zobene pahuljice i kuhajte još 3-4 minute. Ugasite i dodajte još žlicu maslinova ulja. Izblendajte. Ako je juha pregusta, dodajte malo vode i zagrijte do vrenja. Servirajte sa zobenim ili sojinim vrhnjem, nasjeckanim peršinom ili mladim lukom te prženim bundevinim sjemenkama. (Recept pripremila Maja Brekalo)

Aromatična krem juha od leće i šunke

Sastojci: 250 g crvene leće,  500 ml temeljca, 2 luka, češanj češnjaka, 2 mrkve, 175 g dimljene šunke, lovorov list, 250 g krumpira, žlica vinskog octa, sol, papar, žličica curryja, 1/2 žličice kurkume,  ljuta papričica, peršinov list

Priprema: Leću namočite u litri hladne vode. Ostavite tijekom noći pa dolijte temeljac, sjeckani luk, zgnječeni češnjak, ribanu mrkvu, šunku, lovorov list, sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri oko jedan sat. Dodajte oguljeni sitno narezani krumpir i kuhajte oko 20 minuta, Izvadite lovorov list i komad šunke.

Izrežite je na sitne komade. Polovicu juhe protisnite kroz cjedilo ili izmiksajte. Pomiješaje s preostalom polovicom juhe. Dodajte ocat, usitnjenu šunku, curry, kurkumu i sjeckanu ljutu papričicu. Kuhajte na laganoj vatri još 10 minuta i ukrasite peršinovim listom.

Varivo od krumpira i poriluka

Sastojci: 2 poriluka, 45 g maslaca, luk, 500 g krumpira, 9 dl pilećeg ili povrtnog temeljca, 2 žličice limunova soka, prstohvat muškatnog oraščića, 1/2 žličice korijandra, lovorov list, 150 g vrhnja, sol, bijeli papar, sjeckani vlasac i usitnjena slanina za ukras

Priprema: Ogulite krumpire i narežite na kocke te ih ostavite u hladnoj vodi. Očistite poriluk i uklonite veći dio zelenih listova. Bijeli dio narežite na tanke ploške. U posudi rastopite maslac i pirjajte na njemu poriluk oko 5 minuta. Dodajte krumpir, temeljac, limunov sok, sol, papar, muškatni oraščić, korijandar i lovorov list.

Poklopite i kuhajte oko 30 minuta dok sve povrće ne omekša. Ostavite juhu neka se malo ohladi, izvadite lovorov list pa juhu protisnite štapnim mikserom ili izmiksajte u blenderu.  Dodajte vrhnje i sve još jednom prokuhajte te poslužite s nasjeckanim vlascem i hrskavom prženom slaninom.

Juha od celera

Sastojci: 2 manja celera, 20 g maslaca, 2 dl kiselog vrhnja, 2 žlice  oštrog brašna, žličica šećera, žumanjak, juha od kostiju, sol, svježi papar, 3 ploške slanine

Priprema: Celer ogulite i operite. Izrežite ga na kolutiće i stavite pirjati na maslacu dok ne omekša. Dolijte dvije zaimače vode te propasirajte. Dolijte juhu od kostiju ili goveđi temeljac.

Pustite da provrije i uz stalno miješanje dodajte vrhnje razmućeno s brašnom. Zašećerite, posolite i umiješajte umućeni žumanjak. Sve dobro promiješajte i pospite peršinom. Ubacite i poprženu slaninu te prema želji krutone. 

Pikantna mađarska gulaš juha

Sastojci: 500 g junetine od buta, 2 luka, 150 g mrkve, 20 ml ulja, 250 g sjeckane rajčice, žličica ljute crvene mljevene paprike, češanj češnjaka, čili papričica, žlica koncentrata rajčice, 1/2 žlice škrobnog brašna, žlica sjeckanog peršina, sol, papar

Priprema: Popržite kocke junetine pa dodajte luk i mrkvu. Umiješajte koncentrat rajčice, mljevenu papriku i protisnuti češnjak. Vratite na vatru, dodajte sjeckanu čili papričicu i rajčice, posolite i popaprite. Dodajte 8 dl vode i kuhajte poklopljeno oko 50 minuta, dok meso ne omekša. Po potrebi dolijte još vode. Škrobno brašno razmutite u malo hladne vode i umiješajte u juhu. Kratko prokuhajte i pospite sjeckanim peršinom.

Juha od mrkve

Sastojci: 45 g maslaca,  luk, 2 češnja češnjaka, 350 g mrkve, temeljac, 1/2 žličice  kumina, 2 grančice celera, 125 g krumpira, 2 žličice pirea od rajčice, 2 žličice limunova soka, 2 lovorova lista, 2 dl vrhnja za kuhanje, sol, papar, bosiljak, 4-5 ploški slanine

Priprema: Rastopite u većoj zdjeli maslac, dodajte sjeckani luk i zgnječeni češnjak pa propirjajte. Ubacite narezane ploške mrkve i pirjajte još 5 minuta. Zalijte temeljcem pa dodajte začine, celer, pire od rajčice i limunov sok. Dodajte i kocke krumpira. Pustite neka zavrije, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta.

Izvadite lovorov list, malo ohladite pa izmiksajte. Ulijte juhu u čistu posudu, dodajte vrhnje i pustite neka lagano zakuha. Ukrasite bosiljkom i prženom slaninom.

Juha od rajčica s mesnim okruglicama

Sastojci: 3 žlice ulja,  luk, peršin, 2 mrkve, 250 g sjeckanih rajčica, 1 i 1/4 l vode, žlica šećera, dl crnog vina, 3 žlice limunova soka; okruglice: žemlja, bosiljak, jaje, dl mlijeka, 250 g mljevenog mesa

Priprema: Narežite pecivo na kockice i namočite ga u malo mlijeka. Ocijedite ga i pomiješajte s mljevenim mesom, jajetom i bosiljkom. Posolite i popaprite i izmiješajte. Od smjese oblikujte okruglice veličine oraha. Mrkvu nasjeckajte i popržite na ulju sa sjeckanim lukom i peršinom.

Popržite pa dodajte sjeckane rajčice. Pirjajte ih dok ne omekšaju, zatim dolijte vodu i pustite neka prokuha. Ulijte crno vino, posolite juhu, dodajte malo šećera i limunova soka. Ubacite mesne okruglice i kuhajte sve još oko 15 minuta. 

Juha od rajčica

Sastojci: 400 g pelata, celer, luk, češanj češnjaka, 3 žlice maslinova ulja, žličica šećera, 5 sušenih rajčica, sol, papar, bosiljak, temeljac, žlica  tostiranih pinjola

Priprema: Na maslinovu ulju popržite luk i celer. Dodajte protisnuti češnjak, pelate, rajčice, šećer, sol, papar i listić bosiljka. Pirjajte oko 15 minuta pa usitnite štapnim mikserom. Dodajte temeljac i vratite juhu na vatru dok ne zakuha. Pospite paprom, bosiljkom i pinjolima.

Kremasta juha od pečene paprike

Sastojci: 4 crvene paprike, 2 sušene rajčice , 5 dl temeljca, 2 ukiseljene lučice, 2 češnja češnjaka, maslinovo ulje, sol, papar, prstohvat čilija u prahu, 2-3 listića bosiljka, kocke prženoga kruha

Priprema: Zagrijte pećnicu na 250°C. Paprike stavite na lim obložen papirom za pečenje i pecite dok im kora ne pocrni. Prebacite ih u zdjelu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite pokrivene oko 15 minuta. Zatim ogulite koru i očistite sjemenke te izrežite na manje komade.

Na maslinovu ulju prepržite sitno sjeckane lučice, dodaje sušene rajčice, dio temeljca i pirjajte sve oko 15 minuta. Usitnite paprike na grubo štapnim mikserom, ubacite u zdjelu, dodajte ostatak temeljca, zgnječeni češnjak, sol, papar i bosiljak. Kuhajte sve još 10 minuta, pospite čilijem i poslužite s kockama prženoga kruha.

Francuska juha od sira

Sastojci: 2 luka, 2 šalice vode, 2 žlice maslaca, 2 žlice brašna, žličica soli, papar, 2 šalice mlijeka, šalica ribanog sira, pržene kockice kruha,  peršin

Priprema: Očistite luk i narežite ga na rezance. Kuhajte ga u vodi dok ne omekša. Na manjoj tavi napravite svijetliju zapršku od maslaca i brašna. Ubacite zapršku u zdjelu s lukom i vodom. Posolite i popaprite te postupno ulijevajte mlijeko, neprestano miješajući dok se juha ne zgusne.

Dodajte sir i nastavite s miješanjem dok se ne rastopi. Gotovu juhu poslužite u zagrijanim tanjurima, dodajte dvije-tri žlice prženih kockica kruha i pospite sjeckanim peršinom.

Krepka juha od ječma

Sastojci: luk, 2 mrkve, 200 g ječma, mljevena paprika, peršin, mesni temeljac, 100 g slanine

Priprema: Na ulju propirjajte sitno sjeckani luk, mrkvu i slaninu. Nakon 10 minuta uz dolijevanje temeljca umiješajte opranu ječmenu kašu, sol, papar, zgnječeni češnjak, crvenu papriku i još temeljca. Kuhajte dok ječam ne omekša dolijevajući tekućinu. Pospite peršinom pa poslužite. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • mily 26.11.2016.

    volim juhe, mogu to biti kremaste ili bistre, ali juha je , skoro pa uvijek, sastavni dio mog jelovnika

  • Anakin 24.11.2016.

    Ne znam što bih prvo , možda juhu od ječma ipak mmm!

  • montello 24.11.2016.

    dobre juhe od povrća

Komentiraj...
Vidi sve komentare