To je to što me zanima!

Nona iz Italije sada drži online satove pravljenja tjestenine

Učenje s Nonnom traje oko dva sata i košta otprilike 350 kuna. Unuka Chiara i baka uče kako najbolje napraviti domaću tjesteninu. Chiara uči radnim danom, a baka vikendom
Vidi originalni članak

U protekle tri godine mnogo putnika vozilo se do gradića Palombara Sabina koji se nalazi na sat vremena sjeverno od Rima, kako bi napravili tjesteninu s talijanskom bakom, Nonna Nerinom (84). 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

A onda je stiglo nešto neočekivano zvano koronavirus. Zbog toga je unuka Chiara baki morala otkazati sve rezervacije, piše Insider.

Ovaj virus jako je pogodio Italiju. Prvo su zatvorene sjeverne regije Italije, nakon čega je uslijedilo zatvaranje u cijeloj zemlji. 

Ipak, Chiara i dalje vidi važnost povezivanja s ljudima kroz hranu. Budući da je to shvatila, obratila se putem interneta s porukom: 'Ako vi ne možete doći u Italiju, Italija će doći vama'.

Internetsko iskustvo, odnosno učenje s Nonnom, zove se 'Nonna Live' (Nonna uživo). Traje oko dva sata i košta oko 350 kuna. Chiara šalje jednostavan popis sastojaka i alata koje možete kupiti (jaja, brašno), a zatim određuje vrijeme za virtualni susret. Vremenska razlika pokazala je nekih poteškoća, ali nije nemoguće. Može se prilagoditi. Chiara uči radnim danima, a vikendom se pridružuje baka.

Chiara je čak regrutirala i ostale bake u selu da sudjeluju.

Kada su krenili s internet satovima, pristizale su im poruke iz cijelog svijeta od ljudi koji im šalju poruke podrške, u nadi da će ih ubrzo i vidjeti.

SAVJETI NUTRICIONISTA Tjestenina može biti zdrava: Evo kako je trebate pripremiti

Od samog početka njihov najveći fokus je tjestenina. 

Prije tri godine dok je Chiara bila trudna i život joj se naglo mijenjao. Provodila je sve više vremena s bakom i shvatila da tradicije ne nestaje, posebno među mlađim generacijama. 

Ovo internetsko učenje izrade tjestenine još uvijek je interaktivno iskustvo, nije kao klasični YouTube gdje vi gledate videa, bez mogućnosti međusobne interakcije. Bez obzira kuhate li sami s Chiarom, sami s bakom ili s obje, tu je glazba, povremeni ples i puno razgovora. 

ZA SAMOIZOLACIJU Jamie Oliver otkriva nove, brze recepte za razdoblje izolacije...

Kada je Chiara prvi put objasnili baki da je ljudi mogu vidjeti i čuti, tad je kako kaže Chiara, nastala ludnica. Njeni videi trajali su i do dva sata, a ljudi su joj se cijelo vrijeme smijali. Ali kaže Chiara kako to ljudi vole i žele.

Tjesteninu je jednostavno za napraviti, jaja, brašno i tehnika s rukama. Ali lako je i zabrljati. Treba biti pažljiv jer tijesto morate nježno 'masirati'.

Za ručno rađenu tjesteninu nisu bitni samo sastojci. Bitna je i ručna tehnika koju vas uči baka Nonna.

POGLEDAJTE VIDEO (Barbara Rocco): #ZAJEDNO24SATA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video


 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • VOLBEAT 22.03.2020.

    Dok nedavno nisam po prvi put napravio svoju pastu - mislio sam da je to užasno komplicirano..a nije, štoviše - poprilično jednostavno.. Ubaci u multipraktik 320 gr brašna, 3-4 jaja, maslinovo ulje ili rastopljeni maslac, malo soli i upali... Ugasi kada se stvori kompaktna lopta, prebaci na pobrašnjenju plohu i razvlači malo pomalo. Kasnije reži nožem željenju veličinu, širinu.. Najlakše iskoristiti za lasagne, jer ne moraš puno kidati / sjeckati

  • mily 22.03.2020.

    a gledaj ove ruke ................... i sjećanja

Komentiraj...
Vidi sve komentare