Oni jedu koliko žele i kada žele i njihovo tijelo to savršeno podnosi. Drugi vrlo brzo osjete bilo kakav pomak u prehrani pa jezičac vage skače čim malo pretjeraju. Zašto je to tako proučili su istraživači iz Švicarske.
Proučavali su ljudi koji ne paze što jedu, pa čak niti ne vježbaju, a i dalje imaju vitku liniju. Zanimalo ih je što je to kod njih drugačije i po čemu se razlikuju od pojedinaca koji imaju problema sa prekomjernom težinom iako možda imaju jednake prehrambene navike.
Promatrali su djelovanje masnih stanica kod mršavijih muškaraca i žena koji mogu jesti što vole i žele, a pritom ne dobivaju na težini. Otkrili su da njihove masne stanice u trbuhu bile gotovo upola manje (40 posto) i imale su više energije za razgradnju masti nego one kod ljudi prosječne težine. Zaključili su kako su njihove masne stanice genetski učinkovitije.
Naime, masno tkivo s manjim brojem masnih stanica, ali većih dimenzija, opisuje se kao hipertrofično tkivo dok se veći broj stanica manjih dimenzija naziva hiperplastičnim. Masno tkivo u hipertrofičnom stanju povezano je s inzulinskom rezistencijom, dijabetesom, kardiovaskularnim i srčanim bolestima.
Rezultati su, također, pokazali da su masne stanice vrlo vitkih ljudi imale aktivnije mitohondrije - dio stanice koja koristi energiju da se stanica razgradila i obnovila.
- Budući da mitohondriji rade na višoj razini, masne stanice se razgrađuju i ponovo učinkovito grade molekule - pojasnila je dr. Nele Gheldof, stručnjakinja za humanu genetiku iz Nestlé Institute of Health Sciences (Instituta za zdravstvene znanosti) koja je sa kolegama radila na ovom istraživanju.
Taj proces nazvali su 'uzaludnim lipidnim ciklusom' i upravo to bi, kažu, moglo objasniti zašto su vitki ljudi otporni na debljanje.
- Njihove masne stanice genetski su sklone sagorijevanju toliko masnoće za razgradnju i obnovu ostalih masnih stanica, da zapravo nikada nemaju vremena nagomilavati se dovoljno kako bi se netko udebljao - dodala je i napomenula kako taj ciklus neprestanog sagorijevanja masti, također, može objasniti zašto su masne stanice manje kod vitkih ljudi.
Rezultate istraživanja objavili su u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition i kažu kako vjeruju da su prvi koji su otkrili tako nešto.
- Niska tjelesna težina kod ljudi povezana je s osobinama bijelog masnog tkiva što je u suprotnosti s onima kod pretilih pacijenata - objasnili su u svojem izvještaju. Kažu da je bijelo masno tkivo glavni oblik masti u tijelu koja pohranjuje lipide, masne tvari iz naše prehrane koje služe kao izvor energije.
Do rezultata su došli nakon proučavanja 30 vrlo vitkih muškaraca i žena čiji je indeks tjelesne mase (BMI) bio 18,5 ili čak niži, što se po NHS-u, Nacionalnom zdravstvenom sustavu, smatra čak nedovoljnom težinom. Ti ljudi nisu imali nikakav poremećaj sa prehranom već su jeli normalne količine hrane.
Svakom sudioniku su iz trbuha uzeli uzorak masnog tkiva i proanalizirali ga, a proučili su im i krv, urin te stolicu. Uočili su da njihove masne stanice imaju nenormalno visoko izražene gene uključene u razgradnju i stvaranje masti. Kažu da više od 200 varijacija gena utječe na težinu, kao što su oni za distribuciju masti i metabolizam, prenosi Daily Mail.