Prvenstveno moramo znati zašto se vino uopće kvari. Sve se svodi na razinu kisika koji dolazi u kontakt sa samim vinom, kaže Christopher Hoel, sommelier i vrhunski stručnjak za vina.
POGLEDAJTE VIDEO:
Vino zahtijeva osjetljivu ravnotežu izloženosti kisiku. Kisik je presudan u procesu fermentacije i može pojačati okuse i arome vina koje se jednom otvori, ali prevelika izloženost pretvorit će vaše vino u ocat, piše Realsimple.
- Stoga se gotovo svaki savjet za očuvanje vina koji ćete naći temelji na smanjenju izloženosti vina kisiku - dodao je Hoel.
Kako produljiti život otvorenom vinu
1. Zatvarajte bocu odmah nakon upotrebe
Prva linija obrane vina je i najjednostavnija. Pazite da vino zatvarate odmah nakon što ste istočili dio. Možete misliti da je u redu držati vino otvorenim dok ispijate jednu čašu, ali što više ograničite pristup kisika vinu, to će ono dulje ostati dobro.
2. Držite vino uspravno
Ako držite vino u uspravnom položaju, smanjujete površinu koja može doći u dodir s kisikom i tako se usporava proces oksidacije.
3. Nabavite neke manje boce
Ukoliko niste uspjeli popiti cijelo vino do kraja, možete ga preliti u manju bocu te na taj način smanjiti količinu kisika pohranjenu s vašim vinom.
4. Držite vino na hladnom i tamnom mjestu
Kisik nije jedini neprijatelj vina, štete mu i svjetlost te visoke temperature.
- Pokušajte svoju otvorenu bocu držati na tamnom i hladnom mjestu. Hladnjak je obično dobro mjesto i u njemu vino može dugo ostati dobro. To usporava i proces oksidacije jer se molekule miču jako sporo na hladnom - rekao je Hoel i dodao da to vrijedi samo za otvorene boce, a zatvorene nije dobro čuvati u frižideru.
5. Uložite u sistem za očuvanje vina
Postoje dva uobičajena sistema, vakuumska pumpica, koja vadi višak zraka iz otvorene boce te tako možete dodati nekoliko dana života svom otvorenom vinu, a nešto ozbiljnija metoda je ona s plinovima, dušikom i argonom.
Metoda s plinom funkcionira tako da u otvorenu bocu nasprejate malo plina koji će tada stisnuti kisik te vam tako vino dulje održati svježim.