To je to što me zanima!

Niste sve odmah popili? Kako produljiti život otvorenom vinu

Postoje trenuci kada ćete htjeti popiti tek čašu ili dvije vina, a što onda s otvorenom bocom. Nemojte odmah izliti višak u sudoper, postoje načini na koje možete otvoreno vino neko vrijeme održati 'svježim'
Vidi originalni članak

Prvenstveno moramo znati zašto se vino uopće kvari. Sve se svodi na razinu kisika koji dolazi u kontakt sa samim vinom, kaže Christopher Hoel, sommelier i vrhunski stručnjak za vina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Vino zahtijeva osjetljivu ravnotežu izloženosti kisiku. Kisik je presudan u procesu fermentacije i može pojačati okuse i arome vina koje se jednom otvori, ali prevelika izloženost pretvorit će vaše vino u ocat, piše Realsimple.

- Stoga se gotovo svaki savjet za očuvanje vina koji ćete naći temelji na smanjenju izloženosti vina kisiku - dodao je Hoel.

MLJAAC!! Napravite čokoladnu bombu za vruću čokoladu ili toplo mlijeko

Kako produljiti život otvorenom vinu

1. Zatvarajte bocu odmah nakon upotrebe 

Prva linija obrane vina je i najjednostavnija. Pazite da vino zatvarate odmah nakon što ste istočili dio. Možete misliti da je u redu držati vino otvorenim dok ispijate jednu čašu, ali što više ograničite pristup kisika vinu, to će ono dulje ostati dobro.

2. Držite vino uspravno

Ako držite vino u uspravnom položaju, smanjujete površinu koja može doći u dodir s kisikom i tako se usporava proces oksidacije.

3. Nabavite neke manje boce

Ukoliko niste uspjeli popiti cijelo vino do kraja, možete ga preliti u manju bocu te na taj način smanjiti količinu kisika pohranjenu s vašim vinom.

BOŽIĆNE DELICIJE Deset super recepata: Pečenja i slastice od kojih rastu zazubice

4. Držite vino na hladnom i tamnom mjestu

Kisik nije jedini neprijatelj vina, štete mu i svjetlost te visoke temperature.

- Pokušajte svoju otvorenu bocu držati na tamnom i hladnom mjestu. Hladnjak je obično dobro mjesto i u njemu vino može dugo ostati dobro. To usporava i proces oksidacije jer se molekule miču jako sporo na hladnom - rekao je Hoel i dodao da to vrijedi samo za otvorene boce, a zatvorene nije dobro čuvati u frižideru.

OPASNOSTI ZA ZDRAVLJE Oprez! Hrana koju ne bi smjeli grijati u mikrovalnoj pećnici

5. Uložite u sistem za očuvanje vina

Postoje dva uobičajena sistema, vakuumska pumpica, koja vadi višak zraka iz otvorene boce te tako možete dodati nekoliko dana života svom otvorenom vinu, a nešto ozbiljnija metoda je ona s plinovima, dušikom i argonom.

Metoda s plinom funkcionira tako da u otvorenu bocu nasprejate malo plina koji će tada stisnuti kisik te vam tako vino dulje održati svježim.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • 24.12.2020.

    koji članak,nemojte proliti vino zar takvi postoje,kad je otvoriš popij do dna i neće se pokvariti,jadan onaj ko ne može popiti bocu vina osim bolesnih,jednom prilikom me moj kum,kad smo išli ujutro na posao skoro prebio kad sam mu pričao kako sam večer prije kupio bocu vina i popio pola,te otišao na spavanje,reko mi je da nisam normalan,a šta ako se ne probuddiš ujutro ko će to popiti može se samo pokvariti,otad ništa ne prepuštam slučaju......

  • posljednji zagorac 23.12.2020.

    Eto ja znam dignut kvantitetu i kvalitetu. Kad ti ostane par litri vina pomješat sa vodom pol/pol i koju kilu šečera to malo prokuhati. Pred kraj staviti klinčeka i dva tri zrnca bibera. Poslužiti toplo! Bon-apetit.

  • NEUNIŠTIVI erickblack original 23.12.2020.

    Daj i prijatelju čašu vina,nemoj biti proklet.Eto kako.

Komentiraj...
Vidi sve komentare