Nakon Uskrsa vrijeme je za zdrave promjene - dobra je odluka iz prehrane izbaciti bijeli kruh te općenito bijelo brašno. U samo mjesec dana moguće je primijetiti brojne benefite. Jedna je žena otkrila kako se osjećala kad je prestala jesti kruh na mjesec dana. Ovo su njezini dojmovi.
1. Stalno se osjećala gladnom
Prvih sedam dana nije se mogla najesti, konstantno je osjećala glad. Htjela je jesti kruh, kolače i kiflice, stoga je pekare morala zaobići u velikom luku. Doručak je bio kritičan, jer je ujutro često jela sendviče.
Umjesto da ode u pekaru i kupi si nešto za doručak, kod kuće si je napravila kašu ili nešto slično što će je držati sitom satima. Ali nakon par dana, organizam joj se navikao, iako je krize osjećala i nakon mjesec dana od izbacivanja kruha.
POGLEDAJTE VIDEO:
2. Smršavila je 5 kilograma
Jedino što je promijenila u prehrani je to što je izbacila kruh. Sve ostalo je ostalo isto. Prehrana joj je relativno zdrava, pekare su jedini 'grijeh'.
- Nastavila sam vježbati kao i prije, jesti domaća kuhana jela za ručak, ali samo bez kruha. Nakon mjesec dana sam vidno smršavila, a vaga je pokazala 5 kg manje - navela je, piše atma.hr.
3. Osjećala je grčeve u nogama
Čim je iz prehrane izbacila ugljikohidrate, počela je osjećati grčeve u nogama, što nikad prije nije osjetila. Noću nije mogla spavati i nakon što se savjetovala s liječnikom, predložio joj je da u prehranu vrati ugljikohidrate – sve osim kruha.
Nakon toga su grčevi postepeno prestali. Kruh je bogat elektrolitima, a kada tijelo ne dobije dovoljno ovih esencijalnih hranljivih tvari, to može dovesti do grčeva mišića.
4. Osjećala se umorno
To je onaj osjećaj kad krenete na dijetu pa tijelo ne može shvatiti zašto sada nema ono na što je naviklo pa se buni velikim umorom i jakim glavoboljama. To je ono što joj je najviše smetalo tijekom odbacivanja kruha.
5. Stalno joj se jelo nešto slatko
Bila je odlučna da neće odustati, ali tijelo joj je žudjelo za slatkišima. Liječnik joj je objasnio da njeno tijelo traži energiju na koju je naviklo.
Kada se osjećamo umorno i iscrpljeno, prirodno posežemo za hranom koja nam može brzo dati energiju, kao što su slatkiši i zaslađena pića. Iako umjereno jedenje kruha neće dovesti do toga da dobijete višak kilograma, jedenje kolačića i čokolade kad god se osjećate iscrpljeno svakako može.
Stoga je odlučila da nakon mjesec dana u prehranu vrati kruh, ali integralni, od cijelog zrna. Ovako spremljen (domaći) kruh sada joj traje i po tjedan dana, jer joj je dovoljna jedna kriška ovog kruha na dan.
Recept za domaći integralni kruh
Sastojci:
- 500 g integralnog pšeničnog brašna (može pirovog)
- 3 žlice kukuruznog brašna
- 1 kocka kvasca
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice lanenog sjemena
- 2 žlice suncokretovog sjemena
- 2 žlice bundevinog sjemena
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- oko 400 ml tople vode
Priprema:
Rastopiti kvasac u malo tople vode sa žličicom šećera. Pomiješati integralno i kukuruzno brašno i sjemenke pa dodati nabujali kvasac. Uz postepeno dodavanje vode, zamijesiti glatko tijesto. Premazati s malo maslinovog ulja i ostaviti da se udvostruči.
Zatim premijesiti i opet ostaviti da naraste. Posuti mješavinom sjemenki i peći oko 40 minuta na 200 stupnjeva.