To je to što me zanima!

Nije vam se svidjela hrana u restoranu? Evo kako se žaliti, a da ne ispadnete nepristojni

Restorani nisu savršeni, a čak i iskusni kuhari ponekad mogu pogriješiti. Stručnjaci kažu da im to valja dati do znanja, ali na kulturan i civiliziran način
Vidi originalni članak

Ako ste među onima koji su skupo platili obrok u prestižnom restoranu i potom ostali duboko razočarani okusom, kvalitetom i izvedbom jela na tanjuru, vjerojatno ćete se požaliti konobaru koji dolazi s pitanjem je li sve bilo u redu. Nije. No to nije razlog da napravite scenu ili da na internetu ostavljate ružne i nepristojne komentare. Ponekad je već na početku jela dovoljno upozoriti na propust, i osoblje će ga rado ispraviti uz iskrene isprike.

POGLEDAJTE VIDEO: Što smeta konobarima
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na nekim je mjestima vrlo lako vratiti hranu. Restorani moraju stalno imati posla s nezadovoljnim posjetiteljima, a mnogi imaju sustave za odgovaranje na pritužbe. TheTakeout donosi savjete kako prigovoriti ako niste zadovoljni hranom koju ste dobili, a savjeti se mogu primijeniti i na sve druge usluge.

Ne odgađajte žalbu

Čim se pojavi problem, upozorite konobara. Nikome neće pomoći ako sjedite za stolom čekajući da drugi završe objed samo kako biste se požalili na kraju, ili pak ako o propustu razmišljate tri mjeseca prije nego što o njemu progovorite.

Budite precizni u svojoj pritužbi

Vaša žalba može pomoći tvrtki da otkrije što je pošlo po zlu. Ako jelo u restoranu nije skuhano kako ste tražili, možete reći konobaru: „Ovo je prerijetko; Naručila sam medium odrezak, a dobila well done.”

'PRETJERAO SI' Poludjeli radi cijena u restoranu Gordona Ramsayja: Pomfrit i ribu platit ćete oko 275 kuna

Za artikle koji se naručuju poštom, fotografirajte kod ili snimite oštećenu robu kao i pakiranje. Pošaljite to službi za žalbe korisnika s brojem svoje narudžbe ili kopijom računa i uključite sve podatke za kontakt.

Budite diskretni kad se žalite

Konobari i drugo osoblje u restoranu cijelo vrijeme hodaju oko stolova i prolaze pored vas. Ako ste dobili pogrešno jelo ili vam se okus ne čini odgovarajućim, pristojno im recite.

Budite razboriti u ovim povratnim informacijama. Ako je vaša narudžba nešto što je neuobičajeno za određeno jelo, poput hamburgera za koji izričito tražite da stave pureće meso umjesto Angus govedine, doista nije fer proglasiti jelo manjkavim jer drugačija od onoga na što ste navikli. Osoblje restorana često će primijetiti nepojedeno jelo i ponuditi da ga zamijeni, a uvijek možete istaknuti ako je hrana loše kuhana, nije svježa ili na drugi način ne odgovara uobičajenim standardima.

UZNEMIRUJUĆE JELO U restoranu s Michelinovom zvjezdicom su nam rekli: Poližite pjenu iz kuharevih usta

Ne zaboravite na razumna očekivanja

Uobičajena je praksa da se loše pripremljeno jelo skine s računa. Ako su se krumpirići ohladili, ne možete očekivati da će račun umanjiti. Ako je pet od šest kolačića bilo dobro, dovoljan je povrat novca za onaj jedan odstajali, a ne za sve. Neki restorani i trgovine hranom umjesto povrata novca ponudit će zamjenu vaše narudžbe ili će vam omogućiti da naručite nešto iste vrijednosti.

Pružite im još jednu priliku

Neki ljudi se jednostavno ne žele vratiti u restoran ili naručiti drugo jelo nakon što su razočarani. Ako se to ponovilo više puta, naravno da ne biste trebali uzalud bacati novac. Ali pogreška je lako mogla biti jednokratna. Vaša bi im žalba vjerojatno mogla biti od pomoći, a dobra tvrtka učinit će sve što može kako bi osigurala da ostanete zadovoljni.

Tražite zamjenski artikl

Možda je burger bio previše sirov. Želite li novi burger ili biste bili sretniji s nečim drugim. Imajte spreman odgovor kada konobar pita što vam još može donijeti. Opet, budite razumni. Nemojte tražiti jastoga ako ste jeli ribu i krumpiriće. Ako ste u žurbi, možda nećete imati vremena čekati dok vam pripreme novi tanjur. Međutim, mnogi će restorani ubrzati zamjene jer žele da ljudi odu zadovoljni.

ŠALA U MANCHESTERU U restoranu poludjeli: 'Hvala što ste rezervirali sedam stolova i niste se pojavili'

Idi na 24sata

Komentari 19

  • TAKE IT BACK 19.09.2022.

    Svaki restoran ima svoje ogledalo, to su konobari. Naši restorani rijetko imaju profi konobare, najčešće su to rodbina i poznanici. Od takve usluge me zaboli glav. Kuari su skoro ista priča.

  • antimunjenih 19.09.2022.

    Gdje su takvi restorani ? Nek taj novinar dodje kod nas platit ce i vise i bit izbacen ako ne i isprebijan.

  • eho' 18.09.2022.

    Samo jednom sam morala vratiti večeru, jer znam da je to svima neugodno, ako netko vrati jelo i nije zadovoljan. Ne volim takve ispade, no nisam to mogla pojesti. 😟A tako sam sa guštom naručila na medium pečen odrezak tj. medium- well, a dobila sam sirov- rare, odnosno krvav. Nakon što sam mu to lijepo rekla, sa smiješkom, pristojno i tiho, je tako počeo puhati i prevrtao očima, kao da sam ne znam što rekla. Ali ostala mirna i hladno pričekala novi, dok je društvo već završavalo svoju večeru. Poslije su mi se ispričali, vjerojatno su vidjeli moj izraz lica i poslali nam kao neko Argentinsko piće i slatkiše za društvo. Svi su bili oduševljeni i sve je bilo ok, 🙄ali je meni to ipak ostalo u sjećanju. I to kao neugodan i ružan doživljaj, ta njegova reakcija. Pokušao me je dovesti u takvu situaciju svojim stilom, da se osjećam krivom što tražim nešto i ne sviđa mi se ako mi donese drugo i pokvario mi pola večeri. :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare