Jaja su izvor zdravih masnoća, vitamina i proteina. Često ih jedemo za doručak u raznim oblicima, od kajgane, kuhanih, pečenih ili kao dodatak glavnim jelima i salatama. Kako ih god konzumirali, njihovi zdravstveni učinci su za naš organizam vrlo pozitivni, piše Yahoo.
POGLEDAJTE VIDEO: Jaja ne jedite uz meso
Pa ipak, godinama jedno pitanje ostaje bez pravog odgovora. Je li zdraviji bjelanjak ili žumanjak? Nedvojbeno žumanjak sadrži više masti, kalorija i kolesterola nego što ih ima bjelanjak. No imajte na umu prehrambene potrebe prosječnog odraslog čovjeka koje se mogu dijelom zadovoljiti i konzumacijom jaja.
Tako nam treba oko 50 grama proteina koji pomažu u obnavljanju i rastu mišićnog tkiva. Treba nam i oko 70 grama masti koje nam pomažu apsorbirati nutrijente, štite organe, potiču rast stanica, daju tijelu energiju i pomažu u održavanju topline. Dodatno, nužno nam je željezo, osam miligrama, koje pomaže prenositi kisik tijelom.
Također, treba nam kalij, 4044 miligrama, koji održava krvni tlak, a cink kojeg nam treba 11 miligrama potiče rast stanica i održava imunitet.
Kad govorimo o jajima, više od pola sadržaja proteina je u bjelanjku. U jednom velikom jajetu ima oko četiri grama proteina. Bjelanjci su cjeloviti proteini jer sadrže devet aminokiselina.
Između bjelanjaka i žumanjaka postoji velika razlika u kalorijskoj vrijednosti. Tako bjelanjak ima samo 17 kalorija, dok ih žumanjak ima 55. Također, bjelanjak gotovo nema masnoća, a kod ljudi koji jedu hranu bogatu proteinima sa smanjenim udjelom kalorija, bjelanjci su česti na jelovniku.
Žumanjak pak sadrži esencijalne nutrijente i vitamine iz jajeta, kao i karotenoide topive u mastima koji štite vid i oči od stvaranja katarakta i drugih tegoba.
U konačnici, oba dijela jaja imaju specifične benefite, no nutritivno gledano žumanjak je bogatiji od bjelanjka. Ipak, valja ga konzumirati umjereno jer sadrži visoke razine kolesterola.