Na Veliki petak među katolicima vrijedi obveza posta i nemrsa, pa se većina obitelji odluči za pripremu ribljih specijaliteta. Iako se često priprema bakalar, i od drugih jeftinijih vrsta riba, poput oslića, možete prirediti pravu deliciju. Tako “skromna” tunjevina može biti podloga za pripremu vrlo maštovitih i ukusnih jela poput punjenih palačinki. Na maslinovu ulju propirjajte češnjak i luk pa im dodajte ocijeđenu tunjevine iz konzerve i pelate.
Kuhajte nekoliko minuta pa tom smjesom napunite napola pečene palačinke. Posložite ih u posudu, pospite ribanim sirom i pecite još 15-ak minuta. A napravite li smjesu od tune, kuhane riže, cvjetića brokule, ribanog sira, vlasca te mješavine mlijeka i jaja pa je prebacite u kalup te pečete sat vremena, dobit ćete vrlo ukusnu i zasitnu pitu. No tunu, ali i skuhane filete drugih vrsta riba, poput oslića, skuše ili pastrve, možete pomiješati s namočenim kruhom i povrćem pa oblikovati u pogačice ili kuglice.
Nakon što ih skuhate u umaku od rajčice ili ispečete u ulju, poslužit će kao odličan dodatak svim vrstama tjestenine. No filete ribe možete ubaciti i u složenac od krumpira, tikvica ili patlidžana. Ti će se sastojci ljepše povezati ako ih prelijete vrhnjem za kuhanje i sirom pa tek tada ubacite u pećnicu. A riblji fileti bit će još sočniji ako ih napunite bogatim nadjevima pa uvaljate u smjesu od brašna, jaja i soli.
Primjerice, za najjeftiniju varijantu odaberite srdele pa ih očistite od kostiju, a filete premažite mješavinom sjeckanog češnjaka, maslinova ulja, kapara, limunova soka te komadića sira. No srdela će biti ukusnija i ako je isfiletiranu premažete pestom pa ispečete u ulju.
Oslić u omotaču od palente i začina
Sastojci: 1/2 šalice palente; papra, kumina, soli i korijandra prema želji, 2 žlice sjeckanog peršina, ribana korica limuna, 800 g fileta oslića, maslinovo ulje
Priprema: Pomiješajte sve sastojke za pohanje. Premažite filete uljem pa ih uvaljajte u suhe sastojke. Pecite u posudi na 200°C oko 15 minuta. Poslužite sa salatom i krumpirom.
Okruglice od tune sa špagetima
Sastojci: 400 g špageta, 700 ml umaka od rajčice, 125 ml povrtnog temeljca, 200 g staroga kruha, češanj češnjaka, 500 g ribana parmezana, 2 žličice ribane korice limuna, 425 g tunjevine iz konzerve, 1/3 šalice sjeckanog peršina, 3 jaja
Priprema: Skuhajte špagete u slanoj vodi. Umak od rajčice i temeljac kuhajte na srednjoj vatri. Kad provrije, kuhajte još tri minute. U međuvremenu u blenderu usitnite kruh, češnjak, parmezan, limunovu koricu, tunjevinu, peršin i jaja. Oblikujte kuglice od smjese, pa ih dodajte umaku od rajčice. Kuhajte osam minuta te pomiješajte sa špagetima. Pospite svježim peršinom.
Složenac od ribe i tjestenine
Sastojci: 300 g tjestenine, 40 g maslaca, 2 žlice brašna, 2 šalice mlijeka, papar, 3/4 šalice ribanog sira, 425 g tunjevine iz konzerve ili pečenih ribljih fileta
Priprema: Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Rastopite maslac i dodajte brašno. Nakon minute maknite s vatre pa ulijte mlijeko i vratite na vatru. Kuhajte 3-4 minute te opet maknite s vatre i umiješajte pola šalice sira. Popaprite. Umak dodajte tjestenini pomiješanoj s tunjevinom ili ribljim filetima. Sve prebacite u namašćenu vatrostalnu posudu i pospite preostalim sirom. Pecite 15 minuta na 200°C.
Riblje pogačice s krumpirom
Sastojci: kg krumpira, 350 g ribljih fileta, 2 šalice mješavine graška, nasjeckane mrkve i kukuruza, 4 mlada luka, 1/3 šalice sjeckanog peršina, 2 žumanjka, 3/4 šalice krušnih mrvica, 2 žlice ulja, sol, papar
Priprema: Skuhajte krumpir i zgnječite ga. Dodajte mu nasjeckane filete, mješavinu povrća, sjeckani luk, peršin i žumanjke. Začinite solju i paprom pa od smjese oblikujte 16 pogačica. Uvaljajte ih u krušne mrvice te ispecite na ulju. Poslužite sa salatom i tartarom.
Recepti preuzeti iz gastromagazina Skuhatćute.