Od naginjanja preko šanka, mahanja novčanikom do bjesomučnog dozivanja konobara, brojne su taktike kojima se ljudi služe kako bi prije naručili piće u kafiću, no upravo je najednostavniji način i najučinkovitiji, tvrde znanstvenici sa škotskog Sveučilišta Bielefeld.
Oni su otkrili da će zaposleno osoblje u klubu najprije primijetiti goste koji se nalaze direktno ispred njih te ih gledaju, dok će one u svom desnom i lijevom vidnom kutu zanemarivati čak i ako ih glasno dozivaju ili na druge načine privlače pažnju. Da proguravanje ispred konobara najčešće pali zna čak 90 posto redovitih posjetitelja kafića, a tek jedan od 15 njih svoje će vrijeme gubiti pucketanjem prstiju ili mahanjem novcima u kutu šanka, piše Daily Mail.
- Mala je razlika između ljudi koji naručuju ili samo stoje za šankom, a važno je pokušati uspostaviti kontakt s očima i stajati što bliže šanku, a ne okretati se prema ostatku kafića - zaključio je voditelj studije provedene u Njemačkoj i Škotskoj, psiholog Sebastian Loth.