Osjetite li jaku, ali srećom kratkotrajnu bol zubi dok ližete hladan sladoled ili ispijate vrući čaj vjerojatno je da ste zbog energičnog i nepravilnog četkanja s tvrdom četkicom oštetili zubnu caklinu. Zbog toga vruća hrana ili hladna pića izazivaju promjenu temperature na dentinu, unutarnjem sloju zuba te nastaje neugodna bol. Kako bi spriječili preosjetljivost upotrebljavajte polutvrdu ili meku četkicu te ju držite pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na liniju desni i lagano četkajte zube kružnim pokretima, a ne kao da pilite drva. Četkice čija vlakna pokazuju na sve strane najbolji su znak da ne četkate pravilno. Bez obzira na to bio netko dešnjak ili ljevak, osjetljiviji su zubi na lijevoj strani, a stomatolozi još uvijek ne znaju zašto. No osim četkanja, caklinu uništavaju i paste koje izbjeljuju zube i uklanjaju zubni kamenac jer sadrže preagresivne sastojke poput natrij pirofosfata. Ako zubi bole već i na hladnom zraku, obvezno posjetite stomatologa koji će otkriti uzrok i dati najbolju dijagnozu. Danas su vrlo učinkovite paste za desenzibilizaciju te fluoridni gelovi i otopine.
Grickanje oraha čuva zube
Preosjetljivim zubima koristiti će i hrana bogata kalcijem poput mlijeka, sira i jogurta. Također će pomoći voće i povrće poput jabuka, naranči, cikle, rotkvica, krastavaca i oraha. Nikako ne zaboravite piti i barem osam čaša obične vode na dan. Izbjegavajte stiskanje čeljusti i škripanje zubima.