Postoje čak tri manja poznata načina na koja crijeva mogu utjecati na cjelokupno zdravlje, od kože do mozga, pa čak i na hormone. Saznajte što možete učiniti danas da biste uklonili sve neravnoteže sutra.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako biti fit?
Naime, vodeća dijetetičarka s Harley Streeta, dr. Megan Rossi iz Queenslanda, rekla je da se poboljšanje zdravlja crijeva može napraviti za samo pet minuta ako znate kako.
No, iako možda mislite da se radi samo o probavi, od vitalne je važnosti zapamtiti da su crijevni mikrobi povezani sa zdravljem gotovo svih drugih organa u tijelu.
1. Koža
Prvi način na koji vaša crijeva i ono što u njih unosite utječu na opće zdravlje je putem kože.
- Većina komunikacije između crijeva i kože odvija se putem imunološkog sustava, a smatra se da 'neuravnotežen' crijevni mikrobiom izaziva upalu - objavila je dr. Rossi na Instagramu. To može dovesti do pogoršanja mnogih kožnih stanja, poput ekcema, crvenila i starenja kože pa ima smisla ako krenete mijenjati prehranu ako mislite da stanje vaših crijeva doprinosi bilo čemu od navedenog.
- Moj najbolji savjet je da uživate u zelenom čaju, tamnoj čokoladi, rajčici i agrumima kako bi poboljšali zdravlje crijeva - savjetovala je dr. Rossi. Pokušajte unositi barem jednu od tih namirnica dnevno i to će učiniti čuda u regeneraciji kolagena i kože.
2. Mozak
Drugi način na koji zdravlje crijeva utječe na cjelokupno zdravlje je putem mozga. Istraživači su otkrili da ono što unesete u želudac utječe na to kako mislite i kako se osjećate. S godinama su otkrili da prehrana u mediteranskom stilu prepuna voća i povrća može pomoći u smanjenju rizika od anksioznosti i depresije.
- Moj savjet za poboljšanje zdravlja crijeva i zdravlja mozga je da se zaljubite u ekstra djevičansko maslinovo ulje i da u obroke dodate namirnice s omega-3, poput oraha i ribe - savjetuje Rossi. Ona također preporučuje da jedete masnu ribu poput lososa, pastrve ili srdele nekoliko puta tjedno, jer će to dobro utjecati na mozak i raspoloženje.
3. Hormoni
Na kraju, dr. Rossi je rekla kako zdravlje crijeva uvelike utječe i na hormonsko zdravlje.
- Jeste li se ikada osjećali kao da ste na hormonskom 'toboganu'? Pokušajte zadržati crijevni mikrobiom u ravnoteži - rekla je.
Rossi je objasnila da je jedna od uloga crijeva 'stvarati i regulirati hormone'. Spomenula je da je jedno istraživanje na više od 17.000 žena u menopauzi pokazalo da su one koje su jele više vlakana imale 19 posto smanjene valunge, pa je očito da hranjenje mikroba s puno vlakana može puno pomoći.
Najbolji savjet je da unosite dovoljno vlakana, najbolje putem hrane poput zrna edamamea (soje), cimeta i badema.
Mitovi o zdravlju crijeva
Isto tako, Megan Rossi je podijelila i tri najveća mita o zdravlju crijeva za koje ljudi vjeruju da su istiniti. Rekla je da je jedan od najvećih mitova da ljudi često misle da se moraju pridržavati restriktivne prehrane kako bi bili zdravi.
- Mnogo ljudi misli da moraju jesti na određeni način, ali briga o zdravlju crijeva odnosi se na uključivost, umjerenost i biljnu raznolikost - rekla je.
Rossi preporučuje da svaki tjedan pokušamo jesti 30 različitih vrsta biljnih namirnica jer one sadrže 'različita vlakna i kemikalije koje hrane različite bakterije u crijevima'.
- Istraživanje je pokazalo da oni koji unose više integralnih žitarica, povrća, voća, mahunarki, sjemenki i orašastih plodova, kada navrše 30 godina nakon ovakve prehrane imaju raznovrsniji raspon crijevnih mikroba od ostalih - ispričala je. Ovo je pokazatelj dobrog zdravlja crijeva i također je povezano s boljim dugoročnim zdravljem.
Drugi mit koji stručnjakinja želi pobiti jest da će ograničavanje količine ugljikohidrata pomoći želucu.
- Ugljikohidrati su nepravedno stigmatizirani što se tiče zdravlja i njih se ne treba bojati - rekla je dr. Rossi.
- Ograničavanje ugljikohidrata znači i da se odričete važne vrste vlakana, a to može imati negativan utjecaj na crijevne bakterije, jer su vlakna njihova omiljena hrana - dodala je.
Treća stvar koju je liječnica navela je da često čuje kako je saharoza (ili šećer) loša za crijeva.
- Zapravo, šećer se više apsorbira u tankom crijevu, tako da ne dolazi do debelog crijeva gdje se nalazi većina mikroba. To znači da zasigurno ne biste trebali prestati jesti voće zbog saharoze - zaključuje, piše Daily Mail.