Sirak tek treba dobiti svojih pet minuta slave, jer još uvijek malo tko za njega zna. Može se jesti kao slani prilog ili slatka kaša, a u njemu nema glutena
Vidi originalni članak
Postoji tridesetak vrsta biljke sirak koja se smatra petom najzastupljenijom žitaricom u svijetu. Ima vrlo blag orašast okus, bez glutena je, a kuha se u cjelovitom obliku, kao slatka kaša ili slani prilog umjesto riže ili kvinoje.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ako planirate kuhati sirak, namočite zrna večer prije kako bi se omekšala, a vi si skratili vrijeme kuhanja.
Sirak pomiješajte s vodom u omjeru 1:3 i kuhajte 45 minuta.
Možete ga i dodati na tavu na zagrijano ulje, sirak će početi pucati poput kokica!
100 grama sirka ima 315 kalorija, a odličan je izvor vlakana, antioksidansa i pun je minerala poput magnezija, kalija, fosfora, željeza i cinka. Bogat je i vitaminom B kompleks.