To je to što me zanima!

Nepoznata žitarica: Sirak se jede kao slatka kaša ili prilog

Sirak tek treba dobiti svojih pet minuta slave, jer još uvijek malo tko za njega zna. Može se jesti kao slani prilog ili slatka kaša, a u njemu nema glutena
Vidi originalni članak

Postoji tridesetak vrsta biljke sirak koja se smatra petom najzastupljenijom žitaricom u svijetu. Ima vrlo blag orašast okus, bez glutena je, a kuha se u cjelovitom obliku, kao slatka kaša ili slani prilog umjesto riže ili kvinoje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ako planirate kuhati sirak, namočite zrna večer prije kako bi se omekšala, a vi si skratili vrijeme kuhanja.

Sirak pomiješajte s vodom u omjeru 1:3 i kuhajte 45 minuta. 

Možete ga i dodati na tavu na zagrijano ulje, sirak će početi pucati poput kokica!

DAN KVINOJE Odlična za dijabetičare: Kvinoja je puna vitamina i zdravih masti

100 grama sirka ima 315 kalorija, a odličan je izvor vlakana, antioksidansa i pun je minerala poput magnezija, kalija, fosfora, željeza i cinka. Bogat je i vitaminom B kompleks.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare