Rotkvice su neizostavan dio gotovo svakog blagdanskog stola. Nekako se već tradicionalno serviraju uz šunku, kuhana jaja, mladi luk i hren.
A jeste li znali da su bile vrlo cijenjene još u davna vremena. Uzgajaju se već više od 3000 godina. Stari Grci prinosili su ih kao žrtvu bogovima, a Rimljani su radnicima davali plaću u rotkvicama.
Vrlo su zdrave i ljekovite
Pune su vitamina i minerala kao što su bakar, mangan, kalij, vitamina C, K i B6, a sadrže i kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij. Njezina ljekovita svojstva vrlo su poznata i ovim povrćem su se liječile mnoge tegobe još prije pojave lijekova, a mnogi ih koriste i danas kao alternativu modernoj medicini. Crne rotkvice su ljekovitije od crvenih.
- Imaju antibakterijska i antigljivična svojstva.
- Pomažu kod tegoba dišnih puteva, posebno kod kašlja i astme.
- Potiču izlučivanje sluzi iz dišnih organa.
- Prirodni su diuretik.
- Kod žutice normaliziraju proizvodnju bilirubina.
- Potiču stvaranje crvenih krvnih stanica.
- Dobre su za mršavljenje jer imaju malo kalorija, a puno vlakana.
- Poboljšavaju probavu.
- Smanjuju rizik od upale urinarnog trakta.
- Čiste bubrege.
- Uklanjaju loš zadah iz usta.
- Štite od raka jer su odličan antioksidans.
- Ublažavaju menstrualne bolove.
- Sjemenke rotkive pomažu kod vitiliga.
- Maska od zgnječenih rotkvica hidratizira lice i uklanja osip po njemu.
Recept za sirup za iskašljavanje
Sastojci: 900 g rotkvica, 250 g meda, sok od dva limuna
Priprema: Nasjeckanu rotkvicu pomiješajte s medom i sokom limuna. Stavite u staklenu posudu, poklopite pa ostavite 24 sata na hladnom mjestu. Procijedite u sterilne boce i dobro zatvorite. Pijte tri puta dnevno po jednu žlicu prije jela, prenosi Alternativa za Vas.
Pomaže i kod uboda kukaca
Sok od rotkvica neki ljudi koriste kao odličan tretman kod uboda pčela, stršljena i osa jer smanjuje bol i oteklinu. Iscjedite sok i nanesite ga na mjesto uboda više puta. Možete i namočiti komad vate u sok i držati na oteklini.