Mousse torta od naranče
Sastojci:
- 120 g maslaca
- 100 g brašna
- 2 žlice kakaa
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 120 šećera
- 2 jaja
- 3 žlice likera od naranče
- žele: 3 omota preljeva za tortu, 3 dl soka od naranče, 50 g šećera u prahu, žličica arome naranče,
- glazura: 200 g čokolade za kuhanje, 140 g maslaca
- mousse: 250 g bijele čokolade, 100 ml mlijeka, 3 dl slatkog vrhnja, 2 bjelanjka, 2 omota želatine u prahu
Korak 1: Izmiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Dodajte šećer, omekšali maslac i jaja. Izlijte smjesu u kalup i pecite na 190°C, 15 minuta. Ohladite biskvit i poškropite likerom. Preljev za tortu skuhajte sa sokom od naranče, šećerom u prahu i dodajte aromu. Izlijte po biskvitu i stavite u hladnjak. Rastopite na pari 100 g čokolade i umiješajte 40 g maslaca. Izlijte čokoladnu glazuru preko stisnutog preljeva od naranče i vratite u hladnjak.
Korak 2: Duboki obli kalup obložite prianjajućom folijom. Zagrijte bijelu čokoladu i mlijeko, pa ohladite. Namočite želatinu. Izmiksajte vrhnje u šlag i istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Umiješajte šlag u ohlađenu čokoladu, dodajte rastopljenu želatinu i snijeg. Ulijte smjesu u kalup i stavite u hladnjak. Maknite pomični kalup s biskvita i želea, pa prebacite na vrh zdjele s mousseom. Pokrijte s folijom i stavite u hladnjak preko noći. Od preostale čokolade i maslaca napravite glazuru, te prelijte preko torte.
Jesenska šarlota
Sastojci:
250 g piškota, gotov okrugli biskvit za torte, 2 žumanjka, 2 dl mlijeka, 100 g mascarpone sira, 100 g šećera, 1/2 dl likera od naranče, 10 g želatine, 1/2 dl soka od mandarine ili naranče, 2 i 1/2 dl slatkog vrhnja, 250 g mandarina, žele preljev: 150 g šećera, 2 i 1/2 dl vode, 3 mandarine, 20 g želatine, listići mente
Korak 1: Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom. Dodajte mlijeko i kuhajte na pari miješajući dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre, umiješajte liker od naranče i namočene listiće želatine. Posudu stavite u hladnu vodu i ohladite, povremeno miješajući. Kalup za torte obložite prianjajućom folijom.
Na dno posložite biskvit koji ste zalili s malo mlijeka i likerom. Obložite stijenke kalupa piškotama. Istucite slatko vrhnje u šlag, te umiješajte u ohlađenu kremu zajedno s mascarponeom. Na kraju lagano umiješajte komadiće oguljenih mandarina.
Korak 2: Pripremljenu kremu izlijte u kalup i poravnajte. Stavite u hladnjak dok pripremite žele preljev. Skuhajte sirup od šećera i vode. Dodajte tanko oguljenu koru od mandarina i pustite neka zavrije. Maknite s vatre, dodajte namočene listiće želatine i miješajte dok se ne rastopi.
Kad se sirup malo hladio, dodajte ocijeđeni sok mandarina i procijedite kroz sito ili gustu gazu. Izlijte po vrhu šarlote, dobro ohladite i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i listićima mente.