Biljni kuhinjski ostaci čine oko 75% kućnog otpada. Kad ga počnete odvajati i kompostirati, količina “smeća” će se smanjiti čak za trećinu. Kompostiranje je proces reciklaže organskog, odnosno „bio otpada“ kojim se dobiva ekološki najprihvatljivije organsko gnojivo – kompost. Osim toga, na taj način štitimo i okoliš.
Ako razmatrate kompostiranje u stanu jer nemate vrt, najidealnije mjesto je balkon. Ako nemate balkon, možete pronaći mjesto u kuhinji ili garaži. Kompostište možete napraviti sami ili ga kupiti u specijaliziranoj trgovini.
Sastojke bi prvo trebali podijeliti na suhe i mokre. Mokri su ostaci voća i povrća, kore, a suhi su lišće, papirnati ručnici i salvete... Na kanti izbušite rupice. Na dno stavite grane, zatim zemlju pa sastojke. Suhih treba biti tri puta više od mokrih. Jednom na tjedan promiješajte.
Reciklirati biootpad možete čitave godine. Zimi treba obratiti pozornost na omjer suhog i vlažnog otpada. Tijekom jeseni dobro je sačuvati suho usitnjeno drvo, grančice i lišće koje ćete potom miješati s vlažnim ostacima iz kuhinje.
Obavezno pripazite i na neugodne mirise. Ako se pridržavate omjera vlažnog i suhog otpada (2:1) te vodite brigu o prozračivanju kompostane, neugodnih mirisa neće biti.