Najveća pogreška koju ljudi rade je namještanje prevelike brojke na termostatu hladnjaka. Naime, on bi stalno trebao biti na minimumu, odnosno na jedinici ili dvojci, upozorava majstor Vedran Krček.
Tako možete produljiti vijek trajanja hladnjaka, ali i uštedjeti struju, ističe Vedran, vlasnik servisa Mašinko za popravak kućanskih aparata. Dodaje da je stavljanje hladnjaka na šesticu i ljeti pogreška. I tad treba biti podešen na minimum.
- Ljudi ne razmišljaju da je ljeti razlika u temperaturi između prostorije i hladnjaka prevelika te da se kompresor muči - objašnjava Vedran.
Savjetuje i redovito pregledavanje rupice koja se nalazi u unutrašnjosti hladnjaka i kroz koju se inače slijeva voda. Ona, kako kaže majstor, može biti začepljena od hrane pa se voda slijeva po hladnjaku umjesto da odlazi kroz odvod u posudu.
- Alat za čišćenje rupice ljudi dobiju uz hladnjak, ali često ga bacaju ili zagube jer ni ne znaju čemu on služi - govori majstor i dodaje kako je moguće očistiti rupicu i sa žicom ili slamkom.
- Svakih šest mjeseci do jednom godišnje treba očistiti i kondenzator koji se nalazi na poleđini frižidera - kaže majstor. Očistiti ga možete tako da isključite hladnjak iz struje pa ga prebrišete vlažnom krpicom ili spužvicom. Pranjem hladnjaku ne možete produljiti životni vijek, no važno je prati gumu na rubovima vrata na kojima se mogu skupljati bakterije - ističe majstor.
Nakon pranja unutrašnjost hladnjaka možete dezinficirati octom. Hladnjake koji uz sebe imaju škrinju treba odmrzavati jednom u dva do tri mjeseca zbog stvaranja leda.
Dva puta godišnje čistite kondenzator
Kondenzator može biti začepljen prašinom ili prljavštinom pa hladnjak slabije hladi. Možete ga očistiti metlicom, vlažnom krpicom ili spužvicom.
U rupici se može skupljati hrana
Rupica na poleđini hladnjaka otvor je kroz koji se slijeva voda, a često se začepi pa se u hladnjaku skuplja voda. Možete je počistiti žicom ili slamkom.