Većina kućanstava posjeduje ovaj multifunkcionalni uređaj. Blender je pomagalo u kojem možemo svašta pripremiti. Dječje obroke, razne juhe i umake, popularne smoothieje, kaše i slične pripravke. Također nam pomaže pri pripremi mnogih jela i deserata. Međutim, sva ta hrana koju u njemu pripremamo 'zalijepi se' za njegove stijenke, a oni najsitniji komadići natalože se i zadržavaju na gumici koja pridržava oštrice.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ovakvi, često neprimjetni ostatci hrane se vrlo brzo upljesnive, a ponovno korištenje blendera bez temeljitog prethodnog čišćenja nije zdravo za nikog od ukućana. Postoji nekoliko načina kojima možete uspješno očistiti blender bez puno muke.
Jednostavno čišćenje
Toplu vodu uspite do polovice posude. Prvi put vam neće trebati deterdžent, nego samo stavite poklopac na blender i pustite ga otprilike petnaestak sekundi da radi na najvećoj brzini. Na ovaj način možete ukloniti one sitne komadiće hrane oko oštrica blendera i sa stranica posude.
Nakon prethodnog prvog čišćenja, ulijte ponovo toplu vodu, ali sada neka to bude malo manje od polovice posude. Dodajte mrvu deterdženta za pranje suđa. Kada pokrenete blender voda će se zapjeniti i stvorit će se pritisak.
Ako na poklopcu blendera postoji dodatni pomični čep, olabavite ga i prekrijte vlažnom krpom kako ne bi pritisak stvorio problem i napravio nepotreban nered. Pokrenite uređaj prvo na najmanjoj brzini i polako ju povećavajte prateći izlazi li para kroz olabavljeni poklopac. Pustite 30 sekundi da radi, a zatim bacite prljavu vodu u odvod. Ako još ima tvrdokornih mrlja, istrljate ih spužvom za pranje suđa.
Ovaj brz i jednostavan način čišćenja blendera je u redu za svakodnevnu upotrebu, ali imajte na umu da s vremena na vrijeme je potrebno malo podrobnije čišćenje kako biste se zaštitili od potencijalnih bakterija i virusa.
Dubinsko čišćenje blendera
Ako imate blender s odvojivom oštricom i gumenom brtvom, najbolje je rastaviti ga i temeljito oprati svaku pojedinačnu komponentu. Ako blender koristite svakodnevno, ovaj postupak biste trebali napraviti barem dva puta tjedno. Ako preskačete ovaj način čišćenja, u malim predjelima zdjele te oko brtve i oštrice, komadići i ostaci hrane će se nataložiti i uzrokovati će plijesan.
Ako vam se čini da su stijenke posude blendera postale mutne - od kamenca ili ostataka gustih napitaka - jednostavno ulijte čašu alkoholnog octa i 1/4 čaše sode bikarbone. Pustite da djeluje i zatim dodajte još 2 čaše vruće vode. Zatvorite ga, uključite najveću brzinu i pustite ga radi barem 5 minuta, s pauzama. Izlijte prljavu vodu i oribajte unutrašnjost posude. Pripazite na oštrice - nakon određenih minuta rada mogu postati vruće. Također, važno je da ne zaboravite i na bazu vašeg blendera koju morate s vremena na vrijeme prebrisati kako bi ostala čista i uredna.