To je to što me zanima!

Ne 'trenirajte' kosu da se manje masti, pogoršat ćete problem

Nakupljanje sebuma i mrtve kože na vlasištu može dovesti do upalnih procesa zbog kojih zdravlje kose može doći u pitanje, zato ne odgađajte pranje kose i pazite na izbor šampona
Vidi originalni članak

Nikada ne biste smjeli dopustiti da između dva pranja kose prođe predugo razdoblje. Kosu tako nećete 'istrenirati' da se manje masti, što je razlog zbog kojeg se neki upuštaju u eksperimente. Naime, običan je mit to da se kosa i vlasište sami čiste, koji može biti vrlo štetan za zdravlje vlasišta i kose, upozorava dermatologinja dr. Jenny Liu u video prilogu na TikToku u kojem kaže da je briga o zdravlju vlasišta zapravo briga o zdravlju kože, a prenosi The Mirror. 

POGLEDAJTE VIDEO: Toni Cetinski presadio kosu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Znamo da nakupljanje sebuma i mrtve kože omogućava prekomjerni rast gljivica Malassezia, što može dovesti do pojave prhuti i upalnih stanja kože vlasišta. Čak i sam sebum na tjemenu uzrokuje oksidativni stres i to nije zdravo okruženje za rast vaše kose -pojasnila je. Zato oni koji imaju problema s pojačanim gubitkom kose moraju češće voditi računa o zdravlju vlasišta.

RIJEČ STRUČNJAKINJE Trend na TikToku: 'Hair dusting' obećava nestanak oštećenih vrhova kose - ne radite to sami

To koliko ćete često prati kosu je osobna odluka, koja ovisi o tipu vlasišta i načinu života. Dakle, ako imate masnije vlasište ili se često znojite tijekom tjelovježbe, morat ćete prati kosu češće, možda svaki drugi dan ili čak jednom dnevno, kaže dermatologinja. Ako je vaše vlasište suho, tada je to posve drugi slučaj. 

Treba imati na umu da šampon protiv prhuti nikako nije za svakodnevnu upotrebu, jer isušuje vlasište i kosu i učinit će ju suhom i kovrčavom.  Ako perete kosu svaki dan, šampon protiv prhuti dovoljno je koristiti dva do tri puta tjedno. Ostavite ga na tjemenu pet minuta i isperite.

ZDRAVLJE KOSE Kosa vam pojačano opada? Evo kako otkriti i liječiti uzrok te potaknuti ponovni zdravi rast

Ne isplati se stavljati maslinovo ulje na vlasište, što mnogi čine s ciljem da zadrže vlagu. Naime, nije dokazano da ono pomaže kod problema s vlasištem. Ako želite njegovati kosu uljima, dr. Liu preporučuje kokosovo ulje koje prodire u vlas i stvarno ju regenerira.
 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare