To je to što me zanima!

Ne podgrijavati: Špinat, gljive, krumpir, perad, celer, repu...

Užurbani život rezultira i unaprijed pripremljenom hranom koja podgrijavamo, no to svakako treba izbjegavati s namirnicama koje zbog grijanja postaju toksične
Vidi originalni članak

1. Gljive se jedu svježe

Gljive je najbolje jesti odmah nakon pripreme, a ako vam ostanu za drugi dan, bolje je jesti ih hladne. To vrijedi i za juhe te razne gulaše i rižota. Kod pogrijavanja gljiva dolazi do promjene u sastavu proteina, pa čak i do promjene okusa same namirnice te one mogu izazvati razne probavne probleme, a gube svoje zdravstvene prednosti.

2. Meso peradi

Jednako kao i kod gljiva, kod podgrijavanja mesa dolazi do promjene u sastavu proteina. Zbog toga se ne savjetuje grijanje na visokim temperaturama, osobito mesa peradi koje sadrži više proteina od crvenog mesa. Ako to ipak činite, radije namjestite na manju temperaturu i dulje zagrijavajte.

3. Krumpir je zdraviji hladan

Krumpir je visoko nutritivna namirnica koju nipošto ne treba podgrijavati jer tako gubi većini svojih svojstva, a čak postaje i toksičan. Jedite ga svježe pripremljenog ili čak hladnog - tada je u njemu najveći postotak otpornog škroba zaslužnog za dugotrajan osjećaj sitosti. Ako pripremate variva za više dana, krumpir odvojite te ga naknadno dodajte.

4. Špinat se ne podgrijava

Špinat je namirnica s visokim udjelom nitrata, koji ponovnim zagrijavanjem prelaze u nitrite. Oni su potencijalno kancerogeni za ljudski organizam, stoga se špinat savjetuje jesti isključivo svjež.

5. Repa se jede isti dan

Kao i špinat, repa također sadrži nitrate koji podgrijavanjem postaju izrazito štetni. To ne znači da drugi dan ne možete jesti ovu namirnicu, već da je trebate jesti hladnu.

6. Celer se vadi iz juhe

Celer koji se najčešće koristi u pripremi krepkih juha, obavezno treba izvaditi nakon kuhanja zajedno s mrkvom te jesti svježe pripremljen. On također sadrži nitrate.

7. Jaja ne trpe ponovno zagrijavanje

Jaja su visokorizična namirnica za podgrijavanje koja također postaje toksična zbog izlaganja visokoj temperaturi. To ne vrijedi za jela gdje su jaja umiješana u umake, poput bešamela, već se odnosi na jela s kuhanim ili pečenim jajima, poput muskake ili francuskog krumpira.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • Lun@ 777 20.03.2015.

    Cijeli radni vijek sam kuhala navečer za drugi dan. Naravno da smo podgrijavali jela, ali sam uvijek izbjegavala krumpir i špinat. Jeli smo ih kroz vikend. Meso smo podgrijavali kao i repu. Istina da je najbolje i najfinije jesti odmah nakon kuhanja, ali nismo to uvijek u mogućnosti.

  • peppito 18.03.2015.

    a onaj smrznuti špinat? on je blanširan prije zamrzavanja jelda? znači ja kada ga odmrzavam opet ga podgrijavam jel tako? jel se i tada razvijaju nitriti?

  • malaliba 18.03.2015.

    Sve podgrijavam. ako treba, i još uvijek zdrava i živahna!

Komentiraj...
Vidi sve komentare