Upravo ste izvadili svježe pečeni kolač iz pećnice i postavili ga na pult da se hladi? Kako se počne širiti opojni miris čokolade ili cimeta oko vas, osjećate da vam se usta pune slinom, kao da nikad niste jeli.
POGLEDAJTE VIDEO: Brojni kuhari uključili se u akcije pomoći za Petrinju
Kemičar Hadi Fares kaže da u tome nema ništa neobično. Kako pojašnjava u video prilogu koji prenosimo, slina ima brojne funkcije, no u ovom slučaju relevantno je to da nam ona pomaže pri jelu. Naime, slina podmazuje hranu koju jedemo, pomažući nam da je lakše sažvačemo i bolje osjetimo okuse.
Također, slina sadrži enzime koji započinju proces probave prije nego što uopće progutate hranu.
Postoje dvije vrste sline - sluzava i serozna. Sluzava je ona gusta i ljepljiva, dok serozna slina sadržava gotovo isključivo vodu, i to je ona vrsta sline koja vam se pojavi u ustima neposredno nakon što pogledate ili nanjušite neku hranu.
Pojačano stvaranje sline zapravo je znak da je vaše tijelo uzbuđeno zbog hrane koja je ispred vas i vaš mozak šalje poruku: Idemo jesti! Brzo, idemo jesti taj kolač! - slijedom čega žlijezde slinovnice proizvode više sline, piše portal Mental Floss.
Naravno, to ne znači da morate navaliti na kolač dok je još vruć!