To je to što me zanima!

Ne ližite metlice od miksera - mogu sadržavati opasnu E.coli

Suzdržite se od lizanja metlica ili posuda u kojima se pripremala smjesa za kolače, a posebno pazite da djeca to ne rade. Neki ljudi zarazili su se E.coli zbog sirovog brašna
Vidi originalni članak

Agencija za standarde prehrambenih proizvoda (FSA) iz Velike Britanije upozorila je kako se od sirovog brašna može dobiti bakterija E.coli (Escherichia Coli) koja uzrokuje povraćanje i proljev, a može prouzročiti i zatajenje bubrega.

Njihovo upozorenje uslijedilo je nakon više slučajeva zaraženih E.coli u SAD-u koji su tu bakteriju unijeli u tijelo vjerojatno nakon pripreme gotovih mješavina za kolače, odnosno lizanja sirove smjese - i na taj način omogućili bakteriji da uđe u tijelo. Kažu da su testiranjem ustanovili kako je zaraza krenula iz jednog mlina u Kansas Cityju.

Iako zasad nema vijesti da je kontaminirano brašno stiglo u Europu, opreza nikad dosta.

Inače, osim zbog sirovog brašna, smjese za kolače ne bi se smjele lizati i zbog sirovih jaja od kojih ponekad prijeti zaraza, na primjer, salmonelom. Termičkom obradom te bakterije se uništavaju.

- Ne savjetujemo jesti sirovo brašno ili proizvode koji ga sadrže jer postoji rizik da su kontaminirani. Adekvatna termička obrada osigurava da se svaka štetna bakterija ubije - kazali su u Agenciji, otkriva Daily Mail.

Zato, ovog blagdana se suzdržite od lizanja metlica miksera nakon pripreme kolača, a jednako vrijedi i za posudu u kojoj se radila ta smjesa. Posebno oprezni budite kada su djeca u pitanju, jer ona to obožavaju raditi.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • zippysnake 20.12.2017.

    ja polizem kurabi i bas mi je fino!!

  • Ekaterina_1 07.12.2017.

    Najbolje ih lizati dok je mikser u šestoj brzini.

  • mani26 07.12.2017.

    Ja prstom skinem pa onda sa prsta poližen... ☝👅😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare