To je to što me zanima!

Ne bacajte koru od agruma! 10 super načina kako je iskoristiti

Kora bilo kojeg citrusa može vam poslužiti za puno toga - uklanjanje ožiljaka od akni, čišćenje cijele kuće, osvježavanje prostora, izbjeljivanje zuba, aromatiziranje alkoholnih pića...
Vidi originalni članak

Osvježivač zraka

Ubacite koru citrusa u lonac, dodajte štapić cimeta i cijele klinčiće pa ulijte vodu tako da sve to prekrije. Zagrijavajte na jako laganoj vatri i ugodan miris će ispuniti vaš dom.

Dodatak jelima 

Naravno, bilo bi dobro da su agrumi organski uzgojeni kako na njima ne bi bilo štetnih kemikalija. Sitnim ribežom odvojite površinu kore pa to dodajte, recimo, u jogurt ili smoothi. Ako želite odličnu aromu za kolače, tu izribanu koru pomiješajte sa šećerom i ostavite da se osuši. Na kraju stavite u staklenku, i to je to.

Napravite arancine - ušećerene kore naranče

*po receptu sa portala recepti.covermagazin

Sastojci: kora naranče, šećer

Priprema: Skupljati koru od domaće naranče koja nije prskana u staklenoj tegli (od oko 1 kg) punoj hladne vode dok se ne nakupi dovoljno, maksimalno 3 do 4 dana. Svaki dan mijenjati vodu. Kada se skupi dovoljna količina kore, isprati u hladnoj vodi.

Staviti kore u lonac vode da proključa. Prokuhati 2 do 3 minute. Skinuti i opet u hladnu vodu staviti na 2 do 3 min da se kore ohlade. Rezati na trakice. Staviti trakice u široki lonac s 2,5 vode, 300 g šećera i lagano miješati na laganoj vatri.

Kada se upije sva voda, i šećer ponovno kristalizira, izvaditi na ravnu plohu. Pripazite da izvadite prije nego što se šećer počne karamelizirati. Poslužiti tople ili hladne. Mogu stajati tjedan dana.

Aromatizirajte votku

Stavite kore limuna, naranče, mandarine ili grejpa u votku i ostavite nekoliko dana. Dobit ćete odlično aromatizirano piće. Osim toga, kore u boci će lijepo izgledati.

Dodatak za čaj

Osušite kore agruma u pećnici na laganoj temperaturi, a prije toga im odvojite gorak dio (onaj bijele boje iznutra) koliko možete pa ih narežite na trakice ili kockice. Stavite u staklenku i zatvorite pa pomalo ubacujte u lonac dok kuhate čaj. Čuvajte u mračnom prostoru.

Napravite piling

Osušenu koru limuna usitnite da bude prah pa dodajte malo morske soli u jednakoj mjeri. U tu smjesu ulijte malo ružine vode, toliko da dobijete gustu smjesu koju potom lagano umasirajte na lice, vrat, ruke i noge. To će vam pomoći ukloniti mrtve stanice, a koža će izgledati svježe. Napravite piling dva puta tjedno.

Za izbjeljivanje zuba

Koricom svježeg limuna trljajte zube kako bi s njih uklonili žućkastu nijansu. Možete na koru staviti i malo soli.

Ublažava ožiljke od akni

Napravite smjesu sušene limunove kore u prahu i kokosovog ulja. Neka bude gušća. Nanesite je na lice i ostavite sat vremena. Stručnjaci kažu da se može ostaviti i preko noći, a kao je koristite redovito, ožiljci od akni će se manje vidjeti.

Maska za kožu

Pomiješajte prah od sušene limunove korice s malo mlijeka pa to nanesite na lice. Neka stoji pola sata. Isperite hladnom vodom. Ova maska ima blag učinak izbjeljivanja pa će ukloniti mrlje s kože. Ujedno će biti lijepa i mekana. Koristi se za normalnu i masnu kožu, savjetuju na portalu nutankumarisinha.expertscolumn.com.

Sredstvo za čišćenje

Kore agruma stavite u staklenku i zalijte ih alkoholnim octom. Što više imate kora, to više octa možete naliti. Stavite poklopac i spremite u hladnjak na 10-ak dana. Dobit ćete sredstvo za čišćenje ugodnog mirisa koje uklanja masnoću i prljavštinu potpuno prirodno.

Ovi tekućinu možete staviti u bočicu s raspršivaćem i tako nanositi na ogledala ili staklo. Samo posprejajte i obrišite papirnatim ubrusom. 

Idi na 24sata

Komentari 36

  • 19.04.2017.

    dobar članak

  • 18.04.2017.

    A gdje naci domace voce? Sve sto se prodaje je iz uvoza. Cak i oni sto prodaju po centrima imaju uvoznu robu a kao da je nasa domaca. Samo promijene ambalazu.... kupuju na hladnjacama Zitnjak.( provjereno)

  • Cukrena 18.04.2017.

    E da je moći cijele godine imati domaće..

Komentiraj...
Vidi sve komentare