Temeljci čine osnovu svakog slanog jela te s njima pripremamo juhe, variva, umake, podlijevamo pečenja i pripremamo rižota. Ovdje su četiri temeljca koji će vam pomoći da unaprijedite kuhinjske vještine.
Povrtni temeljac
Sastojci: luk, poriluk, mrkva, korijen i list peršina, kupus, komorač, celer, rajčica, češnjak, klinčići, lovorov list, sol, crni papar u zrnu
Priprema: Povrće operite, ogulite i narežite na komade. Stavite u lonac, prelijte vodom i dodajte začine. Kuhajte 15 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procijedite.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pileći temeljac
Sastojci: pileće kosti, pileća krilca, luk, mrkva, celer, korijen i list peršina, poriluk, šampinjoni, lovorov list, sol, crni papar
Priprema: Meso operite pod hladnom vodom, a povrće narežite na komade. Stavite sve u lonac, prelijte vodom i dodajte začine. Kada zakuha, uklonite pjenu, smanjite vatru i kuhajte još 2 sata. Ohladite i procijedite.
Teleći temeljac
Sastojci: teleće kosti sa srži, ostatci mesa, luk, mrkva, celer, korijen i list peršina, poriluk, šampinjoni, lovorov list, grančica timijana, sol, crni papar u zrnu
Priprema: Kosti i meso operite pod hladnom vodom, povrće narežite na komade. Stavite sve u lonac, prelijte vodom i dodajte začine. Kada zakuha, uklonite pjenu, smanjite vatru i kuhajte još 3 sata. Ohladite i procijedite.
Riblji temeljac
Sastojci: riblje kosti i ostatci od filetiranja ribe, luk, celer, korijen peršina, komorač, poriluk, češnjak, bijelo vino, korica limuna, lovorov list, sol, bijeli papar u zrnu
Priprema: Riblje kosti i ostatke ribe operite pod hladnom vodom. Povrće ogulite i narežite na tanke ploške. Stavite u lonac, dodajte malo bijelog vina i začine, te prelijte vodom. Kuhajte na laganoj vatri dok ne zakuha, zatim isključite vatru. Ohladite i procijedite.