Za nadražen želudac uslijed stresa i loše prehrane odlični su i banana te papaja, ali imamo i mi svoju hranu koja pomaže. Lokalno je bolje. Maslinovo ulje je odličan izvor masnoće, probavljivo je kao i majčino mlijeko, a uz laku probavljivost ističe se i protuupalnim učinkom na sluznicu želuca, objašnjava nam splitska nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić.
POGLEDAJTE VIDEO:
I bijela riba, poput oslića, iznimno je probavljiva namirnica. U slučaju nadraženog želuca jede se samo kuhana, uz dodatak maslinova ulja i kuhanog povrća. Od namirnica bogatih proteinima dopušteni su i bijelo meso piletine i puretine. No i meso i ribu najbolje je, napominju nutricionisti, skuhati. Od povrća su najbolje kupusnjače. Sadrže sulforane, spojeve koji su izuzetno korisni. Dokazano im je povoljno djelovanje na stanice sluzokože crijeva i jačanje imunološkog odgovora.
- U kupusnjače spadaju kupus, kelj, raštika, prokulice, cvjetača ili karfiol. Brokula sadrži sulforafan koji uništava Helicobacter pylori bakteriju. Još bolji izbor su prokulice jer sadrže od 20 do 50 puta više sulforafana od brokule - govori nutricionistica Sandra Marić Bulat i dodaje:
- Sok od kupusa je jedan od najboljih lijekova za čir na želucu, a tek jedan decilitar soka od svježeg sirovog kupusa svako jutro natašte može brzo ukloniti tegobe izazvane gastritisom.
To je tradicionalan lijek koji preporučuju čak i mnogi liječnici. Kupus je bogat izvor glutamina, koji pomaže u zacjeljivanju sluznice i smanjivanju nadraženosti želuca - kaže Sandra Marić Bulat.
U jednom istraživanju je dokazano da je čak 95 ispitanika, nakon samo 2-5 dana svakodnevnog konzumiranja litre soka od kupusa, imalo značajno smanjenje bolova u želucu. Gastroskopijom je ustanovljeno da čir uz ovakvu terapiju zarasta vrlo brzo.
Sok je najbolje iscijediti u sokovniku i popiti ga što prije, najkasnije u roku od 10 minuta.
Uspješno liječenje gastritisa postiže se i svježe cijeđenim sokom od mrkve. Sok je potrebno piti natašte, svako jutro tijekom duljeg perioda.
Terapija sokom od mrkve je korisna za cjelokupno zdravlje, uključujući i detoksikaciju organizma. Nutricionisti spominju i češnjak u malim količinama, te artičoke, šparoge, celer, koromač.
Začini na želudac djeluju protuupalno, olakšavaju probavu i jamče unos aktivnih biljnih tvari, a posebno se blagotvornim pokazao origano. Njegovi fenoli pozitivno djeluju na zdravlje želuca sprečavajući rast i razmnožavanje bakterije Helicobacter pylori, jedne od uzročnika gastritisa.
I kantarionovo ulje se zahvaljujući protuupalnom djelovanju upotrebljava i u slučaju čira na želucu, za različite probavne probleme i stimulaciju želučanih sokova i smanjenje bolova kod gastritisa. Eterično ulje kantariona sprječava grčeve, te olakšava nadutost i želučane tegobe. Može se koristiti u obliku čaja, a još jednostavnije je koristiti čisto ulje, tri puta na dan po 30 kapi, tokom nekoliko mjeseci.
Dopuštena je zdjelica povrća dnevno, najbolje kuhanog, a od voća jedna jabuka, breskva, kruška, manje količine grožđa ili dinje, kivi. Veće količine voća i povrća kod ljudi s gastritisom mogu povećati tegobe. Preporučuje se kuhano voće jer se tako lakše probavlja.
- Ako vam s jede nešto slatko, umjesto “teške” štrudle od jabuka, radije uzmite kompot od jabuka. Slatke jabuke ne iritiraju toliko želudac i mogu se jesti čak i u akutnoj fazi gastritisa - kaže Olja Martinić.
Stručnjaci upozoravaju da su kava, alkohol i cigarete glavni neprijatelj zdravog želuca.
- Cigarete utječu na zaštitni sloj želuca čineći ga osjetljivijim za nastanak upala. Voće nije poželjno jesti na prazan želudac. Voćne sokove agruma, kao i slatkiše, i veće količine mlijeka i jogurta, isto treba izbjegavati dok bi u potpunosti trebalo izbaciti orahe, limun, naranču, grejp i jagode - objašnjava nam doc.dr.sc.Ivana Mikolašević, gastroenterologinja iz KBC-a Rijeka.
Top 15 hrvatskih namirnica koje liječe i štite želudac:
Maslinovo ulje
Ima stupanj probavljivosti kao i majčino mlijeko, a uz laku probavljivost ističe se i protuupalnim učinkom na sluznicu želuca. Koristite ga svakodnevno, uz variva, juhe i posno kuhano meso.
Jabuke
Slatke jabuke ne iritiraju želudac, a ako je akutna faza, mogu se kratko prokuhati. Kompot od jabuka posebno je dobar za probavu uznemirenu proljevom.
Bijela kuhana riba
Vrlo lako probavljiv obrok jamči dostatan unos životinjskih bjelančevina. Primjerena za ljude svih životnih dobi, osigurava unos omega masnih kiselina koje blagotvorno djeluju na sluznicu želuca.
Piletina
Kuhana piletina, kao i riba, vrlo se lako probavlja, a prirodan je način unosa hijaluronske kiseline, koja obnavlja sluznicu probavnog sustava.
Morski plodovi
Bogati su kalcijem, željezom, cinkom, fosforom, kalijem i magnezijem koji su vrlo važni kod gastritisa, no samo ako su pripremljeni tako da je obrok lako probavljiv, što isključuje prženje i pohanje.
Krumpir
Kao prilog se može služiti krumpir ako ga dobro podnosite. Sadrži škrob, tvar koja smanjuje kiselost u želucu. No pripazite na način pripreme - mora biti kuhan u vodi ili na pari.
Bademi
Uz sebe uvijek imajte šaku badema. Osim što su zdravi, ukusni i dobri za zdravlje mozga, mnoga znanstvena istraživanja potvrđuju da bademi ublažavaju simptome žgaravice.
Majčina dušica
Veći broj pacijenata ima dobro iskustvo s čajem od majčine dušice. Ne iritira i ne stvara osjećaj pojačane kiseline pa se može stavljati i kao začin u jela.
Metvica i kamilica
Ulja sadržana u metvici, posebno mentol i menton, opuštaju glatke mišiće koji oblažu probavni trakt što pomaže u kod grčeva. Umiruje, djeluje protuupalno i može se piti bilo kada.
Kadulja i gospina trava
Kadulja nije prvi izbor zbog intenzivnog mirisa, no najčešće se dodaje čajnim mješavinama za želudac. Uz kadulju, dodaje se i gospina trava, lavanda, anis i pelin.
Čaj od pelina
Odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijevima, zatvora, proljeva, prevelike kiseline u želucu, pritiska i osjećaja boli. Dnevno pijte dvije šalice čaja, ali terapija neka traje najviše tjedan dana.
Biljni čajevi i voda
Kao i uvijek, voda je napitak koji se uvijek preporučuje, a uz to smijete piti svježe voćne sokove, napitke bez kofeina, kao i biljne čajeve, a čak su i gazirana pića dopuštena u umjerenoj količini
Kim
Uzmite plodiće kima, količinski kao prstohvat, grickajte pa progutajte. Imaju karminativno djelovanje. Zrnca kima odlična su i protiv nadutosti te zagrijavaju i jačaju želudac i crijeva.
Sladić
Najbolje ga je koristiti u čaju ili biljnim kapima. Djeluje kao prirodni kortikosteroid, protiv jakoga gastritisa, a ujedno kao antidepresiv. Posebno je blagotvoran kod gastritisa i čira na želucu.
Mladi kozji i kravlji sir
Preporučuju se posni sirevi sa smanjenim udjelom masti, kao i vrhnje s niskim udjelom masti i razni jogurti poput kefira i acidofila.
Šećer je glavni krivac za čireve na želucu
Suhomesnati proizvodi, poput kulena i ostalih kobasica kao i punomasni začinjeni sirevi nisu poželjni - objašnjava dr. med. Ana Ostojić sa Zavoda za gastroenterologiju KB Merkur. Prekomjerna konzumacija šećera čimbenik je rizika za pojavu čira na želucu. Uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovocirati simptome bolesti, a valja znati i da je povećan unos soli također povezan s povećanim rizikom peptičkog ulkusa.
Zabranjene namirnice
Orašasti plodovi nisu najbolji odabir, iako u složenim jelima ne moraju biti uzrok smetnje. Rajčica je kisela pa nadražuje oštećenu sluznicu. To vrijedi i za juhe, umake i jagode, koje pojačavaju osjećaj kiselosti.
Tjesteninu sa špekom zamijenite žitaricama
Cjelovite žitarice koje sadrže povećan udio prehrambenih vlakana i više su nego pogodne za zdravlje probave, stoga se preporučuju kruh od cjelovitih žitarica, graham peciva, zobena kaša i integralna riža, kaže Marić Bulat.
Što vam donosi horoskop za sljedeću godinu: Evo koji će vam biti sretan broj kojim se morate voditi