To je to što me zanima!

Napravite zljefku od hajdine kaše po receptu bake Marice

U mladosti je baka Marica često kuhala jer je stalno imala "težake", pa je tako osmislila i recept za zljefku od heljde koju su svi obožavali. I zbog mirisa i okusa, cijelo selo je mirisalo kad se ona spremala
Vidi originalni članak

Bakica Marica Kipa iz Lobora pokazala je kako radi zljefku od hajdine (heljdine) kaše na tradicionalan način s domaćim svježim sastojcima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naime, u mladosti je često kuhala jer je stalno imala "težake", pa je tako osmislila i recept za zljefku od heljde koju su svi obožavali. I zbog mirisa i okusa, cijelo selo je mirisalo kada se ona pripremala.

@babice.produkcija Zljefka od hajdine kaše 0,5 kg heljdine kaše 20 dkg špeka 1 luk 0,5 kg kukuruznog brašna 1 žlica masti 0,5 kg svježeg kravljeg sira 3 jaja 0,8 kg kiselog vrhnja malo soli i papra Postupak Namočite hajdinu kašu oko 30minuta. Na masti pržite nasjeckani luk i špek u kojeg dodate kukuruzno brašno, pa još sve skupa prodinstajte na laganoj vatri. Zatim u veću zdjelu stavite proprženi luk, špek i brašno te dodajte ocijeđenu kašu. Začinite solju i paprom. Ubacite svježi sir, 3 žutanjka i kiselo vrhnje. Od bjelanjaka napravite snijeg. Sve skupa povežite i ubacite u namašćeni lim za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 do 45 minuta. #zljefka #hajdina #kasa #kuhanje #recepti #babicinirecepti ♬ original sound - Babice.produkcija

Marica i druge bakice dio su projekta Babičini recepti koji promovira gastronomsku tradiciju Zagorja, a ostale starinske recepte možete vidjeti na njihovom TikTok profilu i YouTube kanalu Babice.produkcija.

Sastojci

  • 0,5 kg heljdine kaše
  • 20 dkg špeka 
  • 1 luk
  • 0,5 kg kukuruznog brašna
  • 1 žlica masti
  • 0,5 kg svježeg kravljeg sira
  • 3 jaja
  • 0,8 kg kiselog vrhnja
  • malo soli i papra.

STARINSKO JELO Baka Mirica radi prefinu težačku pogaču: Isprobajte njen recept!

Priprema

Namočite hajdinu kašu oko 30 minuta. Na masti pržite nasjeckani luk i špek u kojeg dodate kukuruzno brašno, pa još sve skupa prodinstajte na laganoj vatri. Zatim u veću zdjelu stavite proprženi luk, špek i brašno te dodajte ocijeđenu kašu.

ODLIČNA NAVIKA Ovo su razlozi zašto je dobro svaki dan popiti toplu vodu s limunom odmah nakon buđenja

Začinite solju i paprom. Ubacite svježi sir, 3 žutanjka i kiselo vrhnje. Od bjelanjaka napravite snijeg. Sve skupa povežite i ubacite u namašćeni lim za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 do 45 minuta. 

POGLEDAJTE ŠTO MOŽEMO OČEKIVATI OD POBJEDNIKA MASTERCHEFA:

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare