Bakica Marica Kipa iz Lobora pokazala je kako radi zljefku od hajdine (heljdine) kaše na tradicionalan način s domaćim svježim sastojcima.
POGLEDAJTE VIDEO:
Naime, u mladosti je često kuhala jer je stalno imala "težake", pa je tako osmislila i recept za zljefku od heljde koju su svi obožavali. I zbog mirisa i okusa, cijelo selo je mirisalo kada se ona pripremala.
@babice.produkcija Zljefka od hajdine kaše 0,5 kg heljdine kaše 20 dkg špeka 1 luk 0,5 kg kukuruznog brašna 1 žlica masti 0,5 kg svježeg kravljeg sira 3 jaja 0,8 kg kiselog vrhnja malo soli i papra Postupak Namočite hajdinu kašu oko 30minuta. Na masti pržite nasjeckani luk i špek u kojeg dodate kukuruzno brašno, pa još sve skupa prodinstajte na laganoj vatri. Zatim u veću zdjelu stavite proprženi luk, špek i brašno te dodajte ocijeđenu kašu. Začinite solju i paprom. Ubacite svježi sir, 3 žutanjka i kiselo vrhnje. Od bjelanjaka napravite snijeg. Sve skupa povežite i ubacite u namašćeni lim za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 do 45 minuta. #zljefka #hajdina #kasa #kuhanje #recepti #babicinirecepti ♬ original sound - Babice.produkcija
Marica i druge bakice dio su projekta Babičini recepti koji promovira gastronomsku tradiciju Zagorja, a ostale starinske recepte možete vidjeti na njihovom TikTok profilu i YouTube kanalu Babice.produkcija.
Sastojci
- 0,5 kg heljdine kaše
- 20 dkg špeka
- 1 luk
- 0,5 kg kukuruznog brašna
- 1 žlica masti
- 0,5 kg svježeg kravljeg sira
- 3 jaja
- 0,8 kg kiselog vrhnja
- malo soli i papra.
Priprema
Namočite hajdinu kašu oko 30 minuta. Na masti pržite nasjeckani luk i špek u kojeg dodate kukuruzno brašno, pa još sve skupa prodinstajte na laganoj vatri. Zatim u veću zdjelu stavite proprženi luk, špek i brašno te dodajte ocijeđenu kašu.
Začinite solju i paprom. Ubacite svježi sir, 3 žutanjka i kiselo vrhnje. Od bjelanjaka napravite snijeg. Sve skupa povežite i ubacite u namašćeni lim za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 do 45 minuta.
POGLEDAJTE ŠTO MOŽEMO OČEKIVATI OD POBJEDNIKA MASTERCHEFA: