To je to što me zanima!

Napravite ukiseljene krastavce kod kuće - vrlo je jednostavno

Jeste li ikada pokušali sami pripremiti kisele krastavce? To je vrlo jednostavno i lako možete napraviti kod kuće. Ne morate kupovati gotove, pripremite sami uz malo truda
Vidi originalni članak

Kiseli krastavci nezaobilazan su dodatak francuskoj salati i sendvičima te su bogati mineralima, vlaknima, proteinima i vitaminima B12, B6, A i C. Pritom sadrže vrlo malo masnoća, što ih čini savršenim za pripremu kod kuće.

Pripreme za kiseljenje krastavaca

Prije nego što se odlučite na kiseljenje, važno je birati odgovarajuću vrstu. Naime, razlikuju se salatni krastavci od onih namijenjenih kiseljenju. Salatni krastavci su veći i deblji, dok su za kiseljenje idealni manji, čvršći, koji narastu do najviše 12 cm.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prije nego što započnete proces kiseljenja, treba pripremiti krastavce i sterilizirati staklenke u kojima će se kiseliti.

Najprije temeljito operite krastavce pod mlazom vode kako biste uklonili svu prljavštinu, jer i najmanja nečistoća može uzrokovati kvarenje.

Vrlo je važno temeljito oprati staklenke i njihove poklopce, a zatim ih sterilizirati. Najjednostavniji način sterilizacije je da staklenke stavite u pećnicu na desetak minuta, okrenute prema dolje, na temperaturu između 100 °C i 150 °C.

SUPER TRIK Imate kruh od prije par dana: Evo kako da opet bude svjež

Proces kiseljenja

Kada su pripreme završene, možete početi s pripremom samih krastavaca.

Često ljudi imaju neke svoje varijacije i tajne recepte za kiseljenje, a mi vam donosimo osnovni recept koji možete prilagoditi dodavanjem začina prema vlastitom ukusu.

Imajte na umu da je ova količina optimalna je za otprilike šest staklenki.

DOBRO JE ZNATI Namirnice za bolju cirkulaciju

Sastojci:

  •     2 kg krastavaca (ovisno o veličini)
  •     1,5 L vode
  •     3 dcl alkoholnog octa
  •     100 g šećera
  •     5 žlica soli
  •     malo svježeg ili sušenog kopra

Priprema:

U loncu prokuhajte vodu, ocat, sol i šećer. Dok se mješavina kuha, poslažite očišćene krastavce u sterilizirane staklenke, pazeći da budu gusto, ali ne previše stisnuti. Veličina krastavaca odredit će količinu koja stane u svaku staklenku.

Kad mješavina zavri, prelijte je preko krastavaca, pazeći da budu potpuno prekriveni. Na kraju dodajte svježi ili sušeni kopar. Staklenke prekrijte celofanom ili tanjurićima, no nemojte ih hermetički zatvarati. Ostavite da odstoje barem 24 sata.

Nakon toga, krastavci su spremni za konzumaciju, ili ih možete hermetički zatvoriti i pospremiti kao zimnicu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare